Consilierul-şef al administraţiei americane pe probleme de sănătate a cerut luni ca reţelele de socializare să afişeze informaţii despre riscurile la care se expun tinerii care petrec mult timp pe aceste platforme online, după modelul mesajelor de prevenţie devenite obligatorii pe pachetele de ţigări, informează AFP, preluată de Agerpres. „Este timpul” ca autorităţile „să impună un mesaj de prevenţie pe platformele reţelelor de socializare pentru a alerta cu privire la pericolele importante pe care ele le reprezintă pentru sănătatea mintală a adolescenţilor”, a declarat medicul Vivek Murthy, principalul consilier al executivului american în materie de sănătate, într-un articol publicat în cotidianul The New York Times.
Aceste platforme sunt „un factor important” al crizei de sănătate mintală care îi afectează pe tineri, a insistat el.
Mai mult de trei ore petrecute în fiecare zi pe reţelele de socializare dublează riscul de simptome asociate cu depresia şi cu anxietatea în rândul adolescenţilor, a reamintit Vivek Murthy. În vara anului 2023, a adăugat oficialul american, tineri americani au petrecut aproximativ cinci ore pe zi pe astfel de aplicaţii. El nu le-a numit, dar este vorba despre TikTok, Instagram şi alte reţele de socializare sau platforme de acest tip care au intrat în vizorul autorităţilor americane.
Impunerea unor astfel de mesaje necesită o legislaţie şi, aşadar, un acord politic în Congresul Statelor Unite, aşa cum a fost cel care a dus la mesajele tipărite pe pachetele de ţigări în 1965.
„Cercetările legate de consumul de tutun arată că aceste mesaje de prevenţie favorizează conştientizarea şi schimbarea practicilor”, a scris Vivek Murthy în acelaşi articol.
Reţelele de socializare pot avea „efecte extrem de nocive” asupra sănătăţii mintale a copiilor şi a adolescenţilor, avertizase deja acelaşi oficial american într-un raport publicat în mai 2023.
Acasă Actualitate Reţelele de socializare: Consilierul-şef al administraţiei americane pe probleme de sănătate cere...