Un restaurant din Barcelona, Disfrutar, fondat de trei chefi de la legendarul elBulli, pionier al bucătăriei moleculare, a fost declarat „cel mai bun restaurant din lume” în 2024 în cadrul clasamentului ”50 Best Restaurants”, transmite AFP, preluată de Agerpres. „Preparatele pline de imaginaţie sunt executate cu o măiestrie tehnică excepţională şi sunt servite în cea mai ludică manieră posibilă”, potrivit ”50 Best Restaurants”.
Meniurile concepute de Oriol Castro, Eduard Xatruch şi Mateu Casanas cuprind 30 de feluri de mâncare diferite. Clasamentul lansat de un grup de presă britanic, ca răspuns la Ghidul Michelin, plasează încă o dată la loc de cinste restaurantele spaniole. Asador Etxebarri, din satul basc Axpe, s-a clasat pe locul secund, iar Diverxo, din Madrid, pe locul al patrulea.
Locul al treilea a revenit unui restaurant parizian, Table, condus de bucătarul Bruno Verjus, care anul trecut a ocupat locul 10.
Cel mai bun restaurant din America de Sud, Maido din Lima, ocupă locul al cincilea, iar cel mai bun restaurant din America de Nord, Atomix, din New York, se situează pe a şasea poziţie a clasamentului din acest an.
Patru restaurante franceze, toate din Paris, se află în acest clasament. Pe lângă Table, acestea sunt Septime, condus de Bertrand Grébaut (locul 11), Plénitude, condus de Arnaud Donckele (locul 18) şi Arpege, condus de Alain Passard (locul 45), notează AFP.
Premiile „50 Best Restaurants” sunt decernate începând din 2002 şi sunt stabilite de peste o mie de „experţi independenţi” (chefi, jurnalişti specializaţi, proprietari de restaurante şi alţii) care îşi evaluează experienţele din ultimele 18 luni sub egida revistei „Restaurant” a grupului de presă britanic William Reed. Legitimitatea acestui clasament, sponsorizat de mai multe mărci, este contestată în mod regulat, în special de chefi francezi care îi acuză pe organizatori de complezenţă şi opacitate. Însă, este considerat mai îndrăzneţ comparativ cu Michelin în privinţa noilor tendinţe în gastronomie.
În 2015, detractorii clasamentului, francezi, dar şi japonezi şi americani, au lansat „La Liste”, un clasament în care sunt incluse 1.000 de restaurante din întreaga lume. Potrivit acestui clasament, cel mai bun restaurant din lume este Le Bernardin din New York, care nu figurează în clasamentul ”50 Best Restaurants”.