N. Dumitrescu
Analizând datele centralizate lunar de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Prahova se observă faptul că, în mod constant, o anumită categorie de persoane se menține în topul acelora care au statut de șomer și își caută un loc de muncă. Este vorba despre persoanele cu studii gimnaziale și care au urmat cursurile unei școli profesionale, acestea având ponderea cea mai mare în totalul șomerilor înregistați în ultimele luni și aflați în evidențele AJOFM Prahova, situație confirmată și la ultima raportare. ”La sfârșitul lunii mai 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova erau înregistrați 6.597 de șomeri (din care 3.396 femei), rata șomajului fiind de 2,41%. Șomerii cu studii gimnaziale, școli profesionale au avut ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Prahova (78%), urmați de cei cu studii liceale (17 %), șomerii cu studii superioare fiind în proporție de 5 % ”, au anunțat reprezentanții AJOFM Prahova. În ceea ce privește mediul de rezidență, din numărul total de șomeri menționați, cei mai mulți – 4.737 de persoane – proveneau din mediul rural, reprezentații AJOFM Prahova oferind detalii și despre structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare: ”La sfârșitul lunii mai a.c., 1.019 persoane erau încadrate ca fiind foarte greu ocupabile, 2.798 – greu ocupabile, 2.505 – mediu ocupabile, iar 275 – persoane ușor ocupabile, încadrarea într-o categorie de ocupabilitate fiind realizată ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele instituției”.
De precizat că atât la sfârșitul lunii ianuarie, cât și în lunile de primăvară ale acestui an, șomerii cu studii gimnaziale și cei care au urmat cursurile unor școli profesionale au avut ponderea cea mai mare în evidențele lunare ale persoanelor din Prahova aflate în căutarea unui loc de muncă. În acest context, cei de la AJOFM Prahova au ținut să readucă în atenția absolvenţilor de învățământ din promoţia 2024 faptul că aceștia sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de serviciile prevăzute de lege cu scopul integrării lor pe piaţa muncii, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ înțelegându-se persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii. ”Absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă în evidenţele agenţiilor pentru ocuparea forței de muncă, în raza cărora își au domiciliul, beneficiază de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesională, precum și de măsuri de stimulare a ocupării (prime). Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii indemnizației de șomaj care se acordă în cazul în care nu a reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale în termenul menționat. În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare. În cazul elevilor care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, au mai precizat reprezentanții instituției.
De adăugat faptul că, de la începutul lunii ianuarie și până la sfârșitul lunii aprilie a.c., aproape 2000 de prahoveni și-au găsit un loc de muncă prin intermediul AJOFM Prahova. Dintre aceștia, 620 aveau studii liceale, urmați de cei cu studii profesionale și școală de ucenici – 546 de persoane, cei cu studii gimnaziale fiind în număr de 519.