Sfânta Fevronia a fost fiica unui senator roman. S-a călugărit de tânără într-o mănăstire din cetatea Nisibi.
Sfânta Fevronia a fost obligată de Silenius, un persecutor al creștinilor, să lepede credința în Hristos și să-l ia în căsătorie. Fevronia refuză să împlinească însă cerința lui Silenius și astfel este supusă la multe chinuri: a fost biciuită, i s-au spart dinții, i s-au tăiat sânii, mâinile și picioarele, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul. Din scrierile despre viața sa aflăm că, după trecerea ei la cele veșnice, Sfânta Muceniță Fevronia se arăta în ziua prăznuirii sale, în mijlocul surorilor din mănăstire. Stătea timp de trei ceasuri în văzul tuturor, apoi se făcea nevăzută. Însă nimeni nu se putea atinge de ea atunci când se arăta în chip minunat maicilor.
După moartea Sfintei Fevronia, diavolul a intrat în Silenius. Din cauza prezenței demonului în el, Silenius s-a izbit cu capul de un stâlp de marmură și a murit.
Troparul Sfintei Mucenite Fevronia: Mielușeaua Ta, Iisuse, Fevronia, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.