Nicoleta Dumitrescu

Cu toate că, în continuare, de la Biroul Electoral Central rezultatele alegerilor din 9 iunie, de la nivel de țară, vin tot cu precizarea ”parțiale”, din cauza, pe de o parte, a proastei organizări de preluare a sacilor cu voturi și a documentelor de la președinții secțiilor de votare, iar, pe de altă parte, și a contestațiilor depuse mai ales de unii dintre cei care nu au mai fost realeși în funcția de primar, la București, deja, privirea liderilor marilor partide este îndreptată către dealul Cotrocenilor.
Și asta pentru că alegerile prezidențiale, conform calendarului din anul electoral 2024, sunt cele care urmează, scrutin care, însă, încă de pe acum naște… pasiuni și controverse, părțile antagonice fiind chiar cele două partide aflate acum la guvernare și care au avut liste comune la alegerile europarlamentare – PSD și PNL. Dar, la cât de mulți ”cărbuni” fumegând și guri mai slobode sunt prin cele două partide, mai ales că mariajul la guvernare a fost, după cum se știe, forțat, și nu ca urmare a declarațiilor de dragoste și de înțelegere reciproce, era de așteptat ca subiectul alegerilor pentru cea mai importantă funcție, aceea de președinte al țării, să se lase cu dispute. Și ce dispute!
Așa că, zilele trecute, fiecare dintre liderii liberalilor și ai social-democraților, care pe unde a fost, a ținut să-și facă auzite opiniile legate de alegerile prezidențiale, din declarații nelipsind apropourile și împunsăturile. Astfel, atât președintele PNL, cât și cel al PSD au anunțat că fiecare dintre cele două partide va avea candidat propriu la alegerile prezidențiale, după unele surse comunicarea acestei decizii, din partea uneia dintre cele două părți, având presărat și ceva șantaj, întrucât se pare că ar fi fost strecurat și numele unui potențial candidat, aflat în preferințele românilor ca viitor șef de stat, conform ultimelor sondaje de opinie, deși liderul social-democrat a negat faptul că ar fi fost discutată în interiorul partidului varianta candidaturii lui Mircea Geoană la Cotroceni. Însă, fără să uite că au, totuși, un dinte împotriva PSD, liberalii sunt în continuare suspicioși și rămân în așteptare, împingându-l în față, inclusiv către Cotroceni, pe liderul lor de partid. ”Este de luat în seamă, ca o lecție învățată, că este bine ca fiecare dintre cele două partide să aibă drumul său”, a ținut să declare Nicolae Ciucă, precizând, în acest sens, că este nevoie ca PNL și PSD să vină cu propriul candidat pentru alegerile prezidențiale, acesta fiind cel mai bun lucru, pentru democrație, pentru electoratul fiecăruia dintre cele două partide.
Necesitatea ca ambele formațiuni politice să aibă propriul candidat nu l-a împiedicat însă pe Ciucă, voalat, ca să-i bată un pic obrazul partenerului de guvernare. Mai exact, acesta i-a transmis lui Ciolacu, care a susținut că PSD a câștigat alegerile, că ar trebui să aibă ”puțină smerenie” atunci când vorbește despre alții, iar atunci când ai un rezultat bun trebuie să ai mândria de a sta ”cu fruntea sus” și nu… cu nasul pe sus!
Analizând aceste împunsături și critici, unele ”transpirate” de prin ședințele interne de partid, iar aletele spuse direct, cu ocazia unor evenimente unde sunt făcute și declarații care să poată deveni publice, pare că este doar un soi de încălzire a aceea ce va urma. Și asta pentru că nu este pentru prima dată când contrele între reprezentanții la vârf ai celor două părți erau atât de vizibile și de dese cât să se spună că, gata, se rupe coaliția iar, după câteva zile, spiritele să se potolească și totul să o ia de la capăt. E de văzut, însă, ce urmează de acum încolo, având în vedere că, după o primă campanie electorală, unii dintre politicieni par că sunt obosiți și nu mai rezistă pentru a o lua de la capăt cu o nouă campanie, pentru alegerile prezidențiale, gândul lor fiind, mai degrabă, la perioada de vacanță și concedii de vară!