Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor a decis sâmbătă, cu unanimitate de voturi, ca preşedintele partidului, George Simion, să fie candidatul AUR pentru funcţia de preşedinte al României, potrivit Agerpres. ‚’Sâmbătă, 15 iunie, s-a întrunit Consiliul Naţional de Conducere al Alianţei pentru Unirea Românilor pentru a desemna candidatul partidului la alegerile prezidenţiale din acest an. În urma votului exprimat, CNC AUR a decis, cu unanimitate de voturi, ca preşedintele partidului, George Simion, să fie candidatul AUR pentru funcţia de preşedinte al României’’, se arată într-un comunicat al partidului. De asemenea, și preşedintele Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNŢCD), Aurelian Pavelescu, şi-a anunţat sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale din acest an. Acesta a arătat că va candida sub sloganul ‚’Un preşedinte pentru cei care n-au avut un preşedinte’’.
”PNL a stabilit să aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale în cadrul unei recente reuniuni unde au fost analizate rezultatele alegerilor din 9 iunie şi perspectiva următoarelor scrutinuri din acest an, la care au participat liderii filialelor judeţene, alături de conducerea centrală, a anunţat Nicolae Ciucă. „Am încheiat întâlnirea conducerii PNL cu preşedinţii de filială din întreaga ţară. Am avut o analiză a rezultatelor obţinute la alegerile locale şi europarlamentare. La final, am avut o discuţie legată de perspectiva alegerilor viitoare şi, în unanimitate, toţi preşedinţii de filială au susţinut ca PNL să aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale”, a declarat Ciucă, după reuniunea desfăşurată la Poiana Braşov. El a adăugat că, în continuare, PNL va participa la guvernare şi speră la aceeaşi atitudine „onestă şi de parteneriat politic” în coaliţie.
”Partidul Social Democrat va avea candidat pentru funcţia de preşedinte al României, conform unei decizii luate într-un for statutar al partidului, şi va câştiga alegerile prezidenţiale”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. Şeful Executivului a făcut precizarea, sâmbătă, la finalul vizitei efectuate la Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic ‚’Aurel Vlaicu’’, de la Boboc, unde s-a desfășurat mitingul aerian Boboc Air Show – BOBAS 2024. „Am spus şi ieri, dacă vreţi vă spun şi astăzi şi mâine. Noi am decis într-un for statutar, ieri, foarte clar – Partidul Social Democrat va avea candidat pentru funcţia de preşedinte. Nu există dacă…Sunt ferm convins că PSD va câştiga alegerile prezidenţiale, iar cea mai mare şansă o să ne-o daţi dumneavoastră, românii, când o să faceţi o raportare la cei 20 de ani de preşedinţi de dreapta”, a spus Marcel Ciolacu. Declarațiile le-a făcut în contextul în care, vinerea trecută, după reuniunea Consiliului Politic Naţional al PSD de la Sâmbăta de Sus, acesta a declarat că, la începutul lunii iulie, formaţiunea va avea un congres de desemnare a candidatului la preşedinţia României şi că varianta candidaturii lui Mircea Geoană nu a fost discutată în interiorul partidului până în acest moment. Premierul Marcel Ciolacu a mai declarat că alegerile pentru funcţia de preşedinte al ţării sunt în luna septembrie, aşa cum s-a hotărât în coaliţie. „Este evident că alegerile pentru funcţia de preşedinte sunt în septembrie, aşa cum am hotărât în cadrul coaliţiei şi cum este corect faţă de toate partidele politice, şi acum vorbesc din funcţia de prim-ministru. Ştiţi foarte bine că am pus o condiţie foarte clară, nu am anunţat comasarea alegerilor până când nu am avut calendarul întreg al alegerilor, pentru că nu ai dreptul din funcţia de prim-ministru să faci modificări ale calendarului electoral în funcţie de interese proprii de partid. Decizia a fost în acel moment luată în cadrul coaliţiei, alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale pe data de 9 iunie, alegerile pentru funcţia de preşedinte – pe 15 şi 29 septembrie şi alegerile generale pe 9 decembrie”, a spus Ciolacu, după şedinţa Consiliului Politic Naţional al PSD.