O scrisoare a lui Franz Kafka adresată prietenului şi publicistului său Albert Ehrenstein, scoasă la licitaţie în această lună, pune în evidenţă dificultăţile pe care scriitorul le întâmpina în procesul de creaţie în perioada când primise diagnosticul de tuberculoză, informează The Guardian, potrivit Agerpres.
Documentula fost scris în perioada când Kafka a fost diagnosticat cu tuberculoză, boală care îl va răpune într-un final şi care, potrivit exegeţilor, a contribuit la sentimentul de paralizie mentală şi de neajutorare cu care se lupta scriitorul. «Când grijile pătrund până la un anumit strat al existenţei, scrisul şi lamentările se opresc în mod evident», i-a scris el prietenului şi editorului său, poetul austriac Albert Ehrenstein. «Rezistenţa mea nu a fost atât de mare».
Deşi nu este datată, specialiştii cred că scrisoarea ar fi fost întocmită între aprilie şi iunie 1920, pe când Kafka era tratat pentru afecţiunea de care suferea la o clinică din Merano, nordul Italiei. Kafka s-a mai confruntat cu blocaje în procesul de scriere de-a lungul vieţii, însă problema era exacerbată de data aceasta de problemele de sănătate. Cu un scris ordonat, într-o germană lizibilă, se crede că scrisoarea a fost răspunsul lui Kafka la cererea lui Ehrenstein de a contribui la Die Gefährten, revista expresionistă pe care acesta o edita la acea vreme. Ehrenstein văzuse recent o nouă lucrare tipărită de-a lui Kafka, posibil colecţia de povestiri «Ein Landarzt», scrisă în 1917 şi publicată doi ani mai târziu. Kafka îi spune foarte clar că nu scrie nimic.
«N-am mai scris nimic de trei ani, ceea ce s-a publicat acum sunt lucruri vechi, nu am nicio altă lucrare, nici măcar ceva început», a scris el. Gabriel Heaton, specialist în cărţi şi manuscrise la Sotheby›s, Londra, casa de licitaţii care scoate documentul la vânzare online pe 27 iunie, la 100 de ani după moartea autorului, a spus că scrisori în care Kafka face referiri la procesul său de creaţie sunt rare.
«E un lucru destul de rar, este de asemenea o scrisoare cu un conţinut semnificativ, care te face să-i simţi personalitatea, îţi oferă un sentiment al individualului», a scris el. Tonul scrisorii, semnată simplu «Kafka», este cel al unui scriitor, dar şi al cuiva care vorbeşte cu prietenul său, a spus specialistul, fără să fie o scrisoare «literară în mod conştient››. «Ca tocmai Kafka să ne vorbească despre blocajul scriitorului este deosebit de emoţionant şi plin de semnificaţii››, a spus Heaton. «El era aproape un laureat al blocajului scriitorului, aşa cum se poate vedea în jurnalele lui».
Jurnalele scriitorului includ numeroase menţionări, pe un ton aspru şi dureros, în sintagme precum «sfârşitul scrisului, când o să încep din nou?», «vechea incapacitate» şi «complet paralizat. Chinuri fără sfârşit››. «Suntem cu toţii conştienţi de cât de solicitant era scrisul pentru Kafka şi că îi solicita rezerve profunde de tărie interioară. Nu ai niciodată senzaţia că scrisul îi vine cu uşurinţă. Îl epuizează, nu se revarsă din el cu uşurinţă, şi e un sentiment foarte profund», a spus Heaton.
În ciuda tonului melancolic al epistolei, cam în aceeaşi perioadă, Kafka se implică în ceea ce a fost fără îndoială cea mai intensă relaţie romantică din viaţa sa, cu jurnalista cehă Milena Pollaková-Jesenská, care îi tradusese recent volumul «Der Heizer». Se spune că ea ar fi avut un rol important în depăşirea blocajului creator, iar Kafka a scris ulterior ultimele sale capodopere, «The Castle» şi «A Hunger Artist». «Deşi scrisoarea este scrisă într-un moment de disperare, este destul de emoţionant să ştim, aşa cum ştim acum, că era pe cale să trăiască o experienţă transformatoare, care îl va energiza către o revărsare finală de creativitate», a spus Heaton.
Având în vedere o creştere a cererii în rândul colecţionarilor în ceea ce priveşte scrisorile manuscrise – din ce în ce mai rare în epoca digitală – şi a scrisorilor lui Kafka în special, valoarea lotului este estimată la o sumă cuprinsă între 70.000 şi 90.000 de lire sterline. Scrisoarea a fost ultima oară vândută la licitaţie în urmă cu 11 ani. Proprietarul actual est un important colecţionar privat din Europa, a precizat Sotheby›s, fără să ofere alte informaţii.
Kafka a murit în 1924, la vârsta de 40 de ani. Ehrenstein a păstrat scrisoarea până în 1948, când i-a trimis-o artistului de origine cehă Dolly Perutz, care fugise din Cehoslovacia ocupată de nazişti în 1938 şi se stabilise în Massachusetts. Scrisoarea se află în continuare în plicul paravion în care acesta a primit-o.