Nicoleta Dumitrescu
Pe cât este de sufocantă căldura de afară, pe atât de fierbinte rămâne atmosfera și prin sediile de partide. Iar motivele sunt destule, fiind legate tot de votul din 9 iunie. Pe de o parte, deși chemarea românilor la urne este un exercițiu care se repetă o dată la patru ani, în ciuda multor pași făcuți înainte în ceea ce privește organizarea, totuși, după cum se vede în continuare, rămân destul de multe hibe încă nerezolvate. Astfel, în continuare, prin marile orașe, mai ales prin București, după ce au fost numărate voturile și au fost trecute în dreptul candidaților, au rămas nelipsite cozile și așteptarea președinților secțiilor de votare în fața birourilor electorale județene pentru încheierea proceselor verbale care să ateste finalizarea finalizării procesului electoral de duminica trecută.
Dar, ca și în alți ani electorali, și acum neconcordanțele dintre rezultatele trecute de mână, cu pixul, și ceea ce apărea pe monitorul unui calculator, ceea ce atrăgea atenția faptului că ” nu se potrivește cheia”, au dus la mari bătăi de cap, săracii președinți ai secțiilor de votare ajungând să adoarmă cu capul pe sacii plini cu buletine de vot, nedormiți, nemâncați, nebăuți apă și sleiți de căldură, din cauza caniculei! Iar toată această degringoladă a dus, evident, și la suspiciunea unor nereguli, în anumite sectoare ale Capitalei, dar și în anumite zone din țară, unii dintre candidați considerându-se ”furați la voturi”!
Adevărul este că la cât de mult bănet se aude că se cheltuie în campaniile electorale de către partidele care vor să-și laude și să-și scoată în față candidații, pare de neconceput cum, în România, într-o perioadă în care tehnologia a avansat atât de mult, să nu se găsească o soluție care să ducă la validarea rezultatelor alegerilor într-un timp cât mai redus, fără atâta chin și stres din partea conducerii secțiilor de votare.
Pe de altă parte, la cât de multă miză este însă în urnele de vot, poate n-ar strica, iar timpul nu este deloc trecut, ca partidele să facă un fel de chetă pentru investiția în aplicații tehnologice mai deștepte, care să arate într-un timp mai scurt rezultatele finale. O chetă care poate să fie generoasă, pentru că partidele au de unde da, astfel încât situațiile înregistrate după scrutinul din 9 iunie – soldate și cu câteva plângeri penale din partea candidaților care se consideră furați la voturi – să nu se mai repete și la următoarele alegeri care vor avea loc anul acesta.
E greu, însă, de presupus dacă partidele vor percuta și la așa ceva, având în vedere că, în momentul de față, grija lor este cu totul alta. Și anume să-și numere victoriile, respectiv posturile de primar, de președinte de consiliu județean, de consilieri locali și consilieri județeni câștigate, precum se numărau steagurile în cunoscuta operă a lui Caragiale ”O scrisoare pierdută”, două la primărie, două la prefectură…
Însă, numărând victoriile de la alegerile europarlamentare și de la cele locale, politicienii deja se gândesc la următoarele campanii de programe aducătoare de noi voturi, pentru cucerirea Cotrocenilor și un loc de ales al neamului, în Casa Poporului. Încălzirea e deja făcută!