Ieri, cele 32 de state membre ale NATO l-au numit pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg, potrivit unui comunicat oficial difuzat în urma unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, transmit agenţiile internaţionale de presă, citate de Agerpres. Numirea lui Rutte devenise o formalitate după ce singurul său rival pentru acest post, preşedintele României, Klaus Iohannis, îşi anunţase săptămâna trecută retragerea candidaturii, în lipsa unei susţineri suficiente, notează Agenția Reuters. “Consiliul Atlanticului de Nord a decis numirea prim-ministrului olandez Mark Rutte ca viitorul secretar general al NATO, pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg”, se spune în comunicat. “Dl Rutte îşi va asuma funcţia de secretar general începând de la 1 octombrie, când expiră mandatul dlui Stoltenberg după zece ani în fruntea Alianţei”, adaugă textul convenit de ambasadorii statelor aliate.
După ce şi-a declarat interesul faţă de acest post anul trecut, Rutte a obţinut de timpuriu sprijinul unor membri cheie ai Alianţei, în primul rând al Statelor Unite, dar şi al Marii Britanii, Franţei şi Germaniei.
Stoltenberg a afirmat că salută cu căldură numirea lui Rutte drept succesor al său. “Mark este un adevărat transatlantist, un lider puternic şi un constructor de consens. Ştiu că plec lăsând NATO pe mâini bune”, a declarat el. Rutte, care va părăsi scena politică din ţara sa după aproape 14 ani ca prim-ministru, este un critic puternic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un aliat ferm al Ucrainei. El va avea în faţă provocarea de a asigura continuarea sprijinului aliaţilor pentru Kiev, în acelaşi timp cu a evita atragerea NATO într-un război direct cu Rusia. Viitorul secretar general va trebui să se confrunte de asemenea cu o posibilă revenire a “NATO-scepticului” Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, adaugă Reuters.
La rândul său, fostul preşedinte elveţian Alain Berset va deveni noul secretar general al Consiliului Europei, după ce marţi seara s-a impus în două tururi de scrutin în faţa estonianului Indrek Saar şi a belgianului Didier Reynders, relatează DPA, preluată de Agerpres. Acesta îşi va prelua mandatul la 18 septembrie, în urma votului din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului din oraşul francez Strasbourg.
Înfiinţat în 1949, Consiliul Europei este o organizaţie internaţională cu sediul în oraşul francez Strasbourg. Acesta este alcătuit din 46 de state europene. Scopul său este de a promova democraţia şi de a proteja drepturile omului şi statul de drept în Europa. Una dintre principalele sale realizări este Convenţia europeană a drepturilor omului.
Până la sfârşitul anului 2023, Berset a fost membru al guvernului elveţian, timp de 12 ani, în calitate de ministru de interne şi ministru al sănătăţii. Membrii guvernului, în număr de şapte, alternează în funcţia de preşedinte al Confederaţiei Elveţiene, în plus faţă de ministerul lor, timp de un an la rând. Berset este politolog şi economist.