Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în privința cantității de sare consumate este de maximum 5 grame pe zi, echivalent cu 2 grame de sodiu. Această recomandare se referă la consumul total de sare, inclusiv la cea naturală din alimentele crude sau cea adăugată în alimentele procesate. Consumul mediu de sare estimat la nivel mondial, conform OMS, este de 9-12 grame pe zi, adică de două ori mai mult decât doza zilnică recomandată. O simplă analiză arată că aproape zilnic depășim cantitatea normală. De exemplu, 100 de grame de pâine conțin deja 2 grame de sare. Adăugând alte alimente, cum ar fi șuncă și cașcaval, este ușor să depășim limita maximă de 5 grame pe zi.
Conform American Heart Association, 70% din sarea consumată provine din alimentele procesate industrial sau din alimentele tip fast-food.
Excesul de sare poate avea o serie de consecințe negative asupra sănătății, inclusive, potrivit unui documentar prezentat de Hotnews:
*Creșterea tensiunii arteriale: consumul excesiv de sare poate provoca retenție de apă în organism, ceea ce poate crește presiunea sângelui în vasele de sânge, provocând hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral;
*Probleme renale: rinichii sunt responsabili pentru eliminarea excesului de sare din organism. Consumul excesiv de sare poate suprasolicita rinichii și poate contribui la apariția bolilor renale, cum ar fi pietrele la rinichi sau insuficiența renală;
*Osteoporoză: consumul excesiv de sare poate duce la eliminarea calciului din oase, ceea ce poate crește riscul de osteoporoză și fracturi osoase;
*Afecțiuni digestive: sarea poate irita mucoasa stomacului și a intestinelor, contribuind la apariția ulcerului gastric și a altor afecțiuni digestive;
*Creșterea riscului de cancer la stomac: consumul excesiv de sare a fost asociat cu un risc crescut de cancer gastric;
*Diabet de tip 2: o nouă cercetare realizată la Universitatea Tulane din New Orleans, care a analizat date provenite de la aproximativ 400.000 de adulți din Marea Britanie, a scos la iveală că există o legătură între consumul de sare și riscul de a dezvolta diabet de tip 2.