F.T.

În contexul zilelor caniculare și al secetei manifestate în ultima perioadă, când riscul producerii de incendii este ridicat, şi personalul ocoalelor de pe raza Direcţiei Silvice Prahova a luat, ca și în anii precedenți, măsurile care se impun pentru prevenirea unor asemenea evenimente în fondul forestier.
Astfel, potrivit informațiilor primite de la Ion Domşa, inginer în cadrul instituţiei, una dintre prioritățile personalului silvic a fost actualizarea planurilor de alarmare şi mobilizare a forţelor şi mijloacelor de stingere a incendiilor, precum şi colaborarea cu administraţiile publice locale şi formaţiunile de pompieri, pentru intervenţie în cazul producerii unor asemenea evenimente.
Tot potrivit interlocutorului nostru, au fost luate măsuri în ceea ce privește supravegherea lizierelor pădurilor limitrofe terenurilor agricole – în mod deosebit în zonele în care se efectuează lucrări -, fiind, de asemenea, atenţionați deţinătorii de terenuri în aceleași zone în ceea ce privește pericolele de izbucnire a incendiilor prin arderea resturilor de vegetaţie şi lăsarea nesupravegheată.
Totodată, controlul respectării normelor de prevenire a incendiilor în punctele de lucru şi la activităţile ce se desfăşoară în perimetrul sau în apropierea fondului forestier şi atenţionarea echipelor de muncitori forestieri asupra consecinţelor lăsării focului nesupravegheat reprezintă o altă măsură care este pusă în aplicare în această perioadă. De asemenea, au fost contactate instituţiile publice ale statului cu jurisdicţie în domeniu, în vederea sancţionării, conform prevederilor legale, a persoanelor fizice şi juridice care încalcă legislaţia specifică privind lucrul cu focul pe terenurile limitrofe fondului forestier naţional.
Nu în ultimul rând, „personalul din teren din cadrul ocoalelor silvice supraveghează zonele cu istoric în producerea incendiilor forestiere, lizierele pădurilor şi plantaţiile, în vederea alarmării şi intervenţiei rapide pentru stingerea unui eventual incendiu” (ing. Ion Domşa).
( Foto cu caracter explicativ)