Round University Ranking (RUR) World University Rankings a lansat un top internațional al universităților pentru anul 2024. În clasamentul general, prima universitate din România apare pe locul 610, fiind vorba despre UMF „Carol Davila” din București. Pe locul 702 (locul II la nivel național) se află UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, iar pe locul 717 (locul III la nivel național) Universitatea din București, potrivit Hotnews. Față de anul 2023, când o universitate din România apărea prima dată abia pe locul 781, România se clasează mai bine anul acesta în top. În 2023, prima la nivel național conform clasamentului era Universitatea din București (781 la nivel internațional).
Conform clasamentului general al RUR World University Rankings top cinci cele mai bune universități din lume sunt:Harvard University – SUA;
Stanford University – SUA; California Institute of Technology (Caltech) – SUA; Peking University – China; Massachusetts Institute of Technology (MIT) – SUA.
În acest clasament general, prima universitate din România care apare se află pe locul 610, UMF „Carol Davila” din București. Apoi urmează în clasament încă 16 universități românești:pe locul 702: UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca; pe locul 717: Universitatea din București; pe locul 748: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș; pe locul 767: Universitatea Politehnica din București; pe locul 814: Universitatea de Vest din Timișoara; pe locul 846: UMF „Grigore T. Popa” din Iași; pe locul 857: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; pe locul 858: Universitatea „Dunărea de Jos”, din Galați; pe locul 880: Universitatea Tehnică de Construcții București; pe locul 902: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu; pe locul 922: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca;pe locul 964: Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași; pe locul 965: Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (universitatea apare de două ori, pentru că este analizată pentru două domenii: științele vieții și științe medicale);pe locul 967: Universitatea Transilvania din Brașov; pe locul 993: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca; pe locul 1089: Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.
Clasamentul din 2024 al Round University Ranking (RUR) World University Rankings include peste 1.100 de universități analizate. Sunt luați în calcul 20 de indicatori, grupați în patru domenii cheie: predare, cercetare, diversitate internațională și sustenabilitate financiară.
Domeniile eval­uate în clasament sunt pre­darea (40%), cercetarea (40%), diversitatea internațională (10%) și sustenabilitatea financiară (10%).
În realizarea clasamentului se ține cont, printre altele, și de reputația internațională a profesorilor care predau în cadrul universităților și de numărul studenților și al personalului angajat care participă la stagii internaționale, conform metodologiei de realizare a topului.
Clasamentul este publicat de Agenția Round University Rankin.