Scenariul seismului de peste 7 grade include importante pagube materiale, dar şi oameni răniţi

F. T.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Șerban Cantacuzino” Prahova desfăşoară astăzi, începând cu ora 10.00, un exerciţiu de nivel tactic tip JOINT, cu forţe şi mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenţie în cazul producerii unui seism.
Desfășurarea de forțe are loc pe amplasamentul a doi operatori economici, unul situat în comuna Ariceștii Rahtivani, iar celălalt în municipiul Ploiești.
„Acest exercițiu – se precizează într-un comunicat al ISU Prahova – își propune atât antrenarea factorilor de conducere în vederea îndeplinirii misiunilor specifice în situația producerii unor accidente, avarii, explozii și incendii în activități de transport pe căile rutiere și feroviare, precum și depozitare de produse periculoase, în obiective de tip SEVESO – cu risc chimic.
Potrivit scenariului, în data de 27.06.2024, la ora 10:00, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, care a condus la distrugerea și avarierea a numeroase clădiri cu diferite destinații – unități medicale, clădiri de locuit, rețele de alimentare cu energie electrică, gaze, sisteme de transport și distribuție de carburanți, precum și a căilor de transport rutiere.
Conform situației tactice simulate, mai mulți operatori economici din județul Prahova au fost afectați de seismul produs, printre care se numără și operatorii în cadrul cărora se va desfășura exercițiul. Pe amplasamentul unuia dintre aceștia, s-a produs un scurtcircuit urmat de incendiu în interiorul unei hale. Din cauza cantității mari de materiale și substanțe combustibile, incendiul s-a dezvoltat și propagat cu repeziciune, fiind rănite patru persoane. Dintre acestea, două au suferit intoxicații și arsuri la nivelul feței și gâtului, rămânând inconștiente, iar celelalte două prezintă doar arsuri.
Evenimentul este gestionat în primă fază de către angajații serviciului privat pentru situații de urgență al operatorului, care execută primele operațiuni până la sosirea forțelor de intervenție din cadrul ISU Prahova.
La aproximativ 30 de minute de la producerea seismului, respectiv la ora 10:30, o replică a acestuia provoacă pe amplasamentul celuilalt operator aflat în scenariu un incendiu în urma căruia un conducător al unei autocisterne aflată la alimentare și operatorul instalației de încărcare sunt răniți, suferind arsuri care necesită ajutor medical calificat de urgență. La scurt timp, se produce și explozia autocisternei, cu efecte grave: rănirea conducătorului acesteia, a operatorului stației și a membrilor serviciului privat pentru situații de urgență.
Pentru gestionarea operativă a evenimentului, ISU Prahova asigură o desfășurare de forțe menită să gestioneze în condiții optime producerea unor asemenea situații de urgență: nouă autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autospeciale pentru salvare de la înălțime, două autospeciale pentru descarcerare, o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă – cu medic, o ambulanță pentru transport personal și victime multiple, patru ambulanțe SMURD, punctul de comandă mobil și cinci autospeciale de primă intervenție și comandă”.