Ozempic – medicament adresat pacienților cu diabet zaharat de tip 2, dar care a devenit foarte căutat și folosit de persoanele care vor să slăbească – nu va mai fi comercializat în România începând cu 1 august, ndupă cum a anunțat Agenția Națională a Medicamentului. Medicul Bogdar Timar, medic primar specialist în diabet, nutriție și boli metabolice la Spitalul Județean de Urgență din Timișoara, care este și președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, citat de Hotnews, îi liniștește pe pacienții cu diabet de tip 2 care se tratează cu Ozempic: există alternative la fel de eficiente. În plus, el respinge „teoriile conspirației” care circulă în acest moment pe rețelele de socializare, potrivit cărora medicamentul ar urma să fie retras din cauza unor presupuse efecte adverse, și clarifică motivele reale ale retragerii: prețul pe care autoritățile din domeniul medical din România erau dispuse să îl plătească pentru Ozempic nu mai acoperea pretențiile producătorului, care, în contextul cererii uriașe, îl poate vinde mai scump în alte țări.
Prețul Ozempic a explodat în ultima perioadă, ca urmare a cererii uriașe datorate faptului că este perceput ca un medicament-minune pentru slăbit. Pacienții cu diabet de tip 2 care se tratează în acest moment cu Ozempic vor avea la dispoziție, după retragerea medicamentului de pe piață, nu una, ci câteva alternative terapeutice la fel de eficiente, spune medicul Bogdan Timar, în dialogul cu HotNews.
„Nu se pune problema, în momentul de față, ca pacienții să rămână fără alternative de tratament. Aceste alternative nu sunt mai bune sau mai puțin bune, nu discutăm în acești termeni, ci sunt similare”, explică medicul.
Pe piața din România mai există un medicament care conține aceeași substanță activă ca Ozempic – semaglutidă – doar că nu este injectabil, ci este sub formă de pastile. Spre deosebire de injecția cu Ozempic, care se administrează o dată pe săptămână, acest tratament se administreză zilnic, conform îndrumării medicului.