Prima activare a Grupului operativ de contramăsuri împotriva minelor din Marea Neagră, format din Bulgaria, Turcia şi România, va începe la 2 iulie, a anunţat şeful apărării, amiralul Emil Eftimov. El a participat la exerciţiul comun cu trageri reale Şabla 2024 în poligonul antiaerian Şabla al Forţelor Aeriene. Eftimov a declarat că vor avea loc trei activări în acest an. În timpul celei dintâi, grupul va lua parte la exerciţiul Breeze 2024. Următoarele două activări ale grupului vor avea loc în septembrie şi noiembrie. Angajamentele politice sunt susţinute de eforturile armatei, a declarat amiralul Eftimov, citat de Agerpres.
El a precizat că pregătirea forţelor armate bulgare continuă, iar în prezent are loc o demonstraţie la poligonul antiaerian Şabla. Oficialul a adăugat că Bulgaria participă la exerciţiul Ramstein Legacy – 2024. Potrivit acestuia, pe teritoriul bulgar sunt dislocate forţe aliate din Slovenia şi reprezentanţi ai Centrului de Excelenţă al NATO, cu care se elaborează procedurile legate de toate forţele dislocate în Europa de Sud-Est, respectiv în România.
Amiralul Eftimov a reamintit că săptămâna trecută s-a încheiat „Thracian Warrior”. „Ceea ce am declarat ca nivel de ambiţie – de a avea un sediu de divizie multinaţională în Bulgaria, se desfăşoară conform planului. Am elaborat conceptul terenului de instrucţie Koren şi avem rezultate bune din partea Comandamentului Aliat al Forţelor Terestre”, a spus Eftimov în încheiere şi a adăugat că propunerea Bulgariei a fost acceptată, confirmată, iar lucrările continuă.