Rodica Paraschiv
Deputat PSD Prahova

Exploatarea prin muncă a copiilor este o formă de abuz care le marchează viața minorilor folosiți deseori de propriile lor familii la muncă, în gospodării sau în afara acestora.
În Prahova, din păcate, încă mai există asemenea cazuri, în primele patru luni ale acestui an, conform datelor oficiale ale DGASPC Prahova, fiind sesizate patru situații de acest gen. Acestea sunt cifrele oficiale, însă câți alți minori sunt abuzați și trimiși la muncă, dincolo de statistici?
Este dureros că, de cele mai multe ori, apropiații asistă impasibili la vederea cazurilor de exploatare prin muncă a copiilor. Serviciile sociale din cadrul primăriilor, dar, în primul rând, rudele și vecinii familiilor în care minorii sunt folosiți la munci grele în gospodărie sau trimiși sclavi în ferme sau la stâne trebuie să reacționeze de urgență, să anunțe autoritățile capabile să rezolve aceste situații care ne trimit, la propriu, într-o societate de Ev Mediu.
Ieri, la nivel mondial, a fost marcată Ziua Internațională împotriva exploatării prin muncă a copiilor, prin care se înțelege o muncă periculoasă pentru sănătatea, educaţia, dezvoltarea fizică sau mentală a copilului. În multe țări ale lumii, inclusiv în România, copiii încă mai sunt folosiți la munci grele pentru vârstele lor, în agricultură, în muncile dificile din gospodărie, în unele zone de pe mapamond chiar și în industria extractivă şi mineritul, precum şi serviciile domestice. Exploatarea prin muncă este deseori strâns legată de sărăcie, de neglijență și de abuzul asupra minorilor, creându-se un cerc vicios din care minorii pot fi ajutați doar prin implicarea instituțiilor statului, dar și a noastră, a tuturor.
Viitorul acestor copii depinde de acțiunea sau inacțiunea noastră!
Unul dintre obiectivele Organizației Națiunilor Unite este eliminarea, până în 2025, a oricărei forme de muncă în rândul copiilor. Pe Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă a ONU, la punctul 8.7, se arată că este necesară „adoptarea unor măsuri imediate şi eficiente pentru desfiinţarea muncii forţate, pentru a pune capăt sclaviei moderne şi traficului uman şi pentru a garanta interzicerea şi eliminarea celor mai grave forme de exploatare prin muncă a copiilor, inclusiv recrutarea şi folosirea lor în conflicte armate, iar până în 2025 – desfiinţarea oricărei forme de exploatare prin muncă a copiilor”.
Un termen destul de dificil de respectat, fără programe naționale și locale clare care să le vină în ajutor copiilor folosiți la munci grele, prin asigurarea sprijinului financiar și ­psihologic.