Directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a atras atenţia, în cadrul Conferinţei naţionale Managementul Pacientului Critic în Patologia Infecţioasă – MaPaCi 7 de la Târgu Mureş, asupra importanţei microorganismelor din corpul uman şi de efectele pe care virusul SARS-CoV 2 le-a produs asupra celor infectaţi, arătând că acum omenirea este în afara actului pandemic şi se pregăteşte de o viaţă normală.
„A fost o prezentare făcută pentru medici care sunt în specialitate şi am vrut să atrag atenţia asupra importanţei microorganismelor pe care le avem şi pe noi, şi în noi şi faptul că aceste microorganisme sunt responsabile de modul în care ne ducem noi viaţa pe Pământ. (…) Pentru cei care au rămas cu virusul (SARS-CoV 2, n.r.) pentru ceva mai multă vreme au fost o serie de consecinţe de tip microtromboze de care am auzit cu toţii, adică mici coaguli intravasculari. Pentru cei care s-au însănătoşit, nimic, cu excepţia faptului că în timpul bolii au avut tot felul de probleme care mai de care, fie respiratorii, fie digestive, fie şi la nivelul inimii etc. Dar în momentul de faţă, slavă Domnului, suntem în afara acestui act pandemic şi ne pregătim de o viaţă normală”, a declarat, pentru AGERPRES, medicul Adrian Streinu-Cercel.
În cadrul conferinţei Governance of defense systems post – COVID-19 susţinută în cadrul secţiunii „Medicina Pacientului Critic Infecţios: Progress şi Etică” din cadrul MaPaCi 7, Adrian Streinu-Cercel a arătat că efectele COVID-19 au legătură cu igiena personală şi cu alimentaţia, prezentând o serie de concluzii ale Congresului Societăţii Europene de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase de la Barcelona.
În timpul conferinţei, Streinu-Cercel a mai atras atenţia participanţilor asupra unui aspect extrem de neglijat de părinţi: igiena dinţilor copiilor. „Este obligatoriu ca oamenii să aibă grijă de dinţii copiilor, pentru că o dentiţie care nu-i îngrijită conduce la o serie de leziuni în jurul peridonţiului. Şi aceste leziuni sunt asociate de înmulţirea dramatică a unor bacterii al căror loc nu este acolo, iar înmulţirea lor duce la tulburări digestive importante şi de aici nici nu creşte cum trebuie copilul, nici nu se poate concentra. Ai zice că este nesemnificativ, dar e foarte semnificativ, mai ales când este într-un proces de sistem educativ”, a precizat, pentru AGERPRES, Adrian Streinu-Cercel.
Peste 150 de lectori din Târgu Mureş, Bucureşti, Constanţa, Craiova, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov şi Republica Moldova au participat, în perioada 5-7 iunie, la Conferinţa naţională Managementul Pacientului Critic în Patologia Infecţioasă – MaPaCi 7.