Nicoleta Dumitrescu

Sâmbăta trecută, de 1 Iunie, instituțiile publice s-au întrecut să le acorde atenție copiiilor, organizând diverse activități dedicate acestora, ba, cele mai cu ștaif, cum a fost și Guvernul, și-au deschis și porțile, având loc sesiuni de vizitare doar pentru cei mici.
La cât de precoce sunt copiii în ziua de astăzi, incursiunile pe holurile, prin birourile ori prin sălile de ședință, inclusiv sala în care sunt organizate ședințele săptămânale de Guvern, nu prea i-au lăsat cu gura căscată, ba, din contră, unii dintre ei nu s-au sfiit în a pune întrebări incomode chiar și premierului, care le-a fost ghid prin Palatul Victoria. Astfel, întrebat cum s-a gândit să fie premier, Marcel Ciolacu a răspuns că nu s-a gândit, precizând că acest lucru ”a venit de la sine”, dată fiind prezența partidului pe care acesta îl conduce la guvernare.
Plecând însă de la răspunsul premierului, că numirea sa în funcție a venit de la sine, dată înțelegerea dintre cele două partide – PNL și PSD – care formează coaliția aflată acum la guvernare, grație celebrei rotative, nu prea mai este exagerată nici o analiză, în oglindă, între Ziua Copilului și modul cum se face politică astăzi. Asta fie și doar dacă ne gândim că, în ultima perioadă, Parlamentul a fost ”gazdă” a nenumărate episoade în care mulți dintre politicieni au dat, la propriu, în mintea copiilor, dovadă în acest sens fiind nenumăratele situații în care aceștia s-au comportat atât în ședințele de plen, cât și pe holuri, ca niște copii răzgâiați și care au uitat de cei șapte ani de acasă, luându-se, la propriu, chiar la bătaie! Degeaba s-au impus reguli în ceea ce privește conduita senatorilor și a deputaților în timpul activității pentru care sunt plătiți din banii românilor, fiindcă unii dintre ei tot au reușit să transforme ditamai Casa Poporului în maidan, scenele, în care protagoniști erau inclusiv doamne, fiind desprinse din comedii, telenovele, inclusiv din scenetele de circ ambulant! Partea și mai proastă este însă faptul că unii dintre cei care au făcut circ prin Parlament au considerat că merită unele funcții și în următorul mandat, dovadă că numele lor se vor regăsi, la alegerile din 9 iunie 2024, atât pe buletinele de vot pentru Parlamentul European, cât și pentru alegerile locale, considerând că… vine de la sine să candideze, inclusiv să fie și votați! De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că unii dintre politicieni, când vine vorba despre funcții, consideră că, tot de la sine, aceștia merită să le ocupe, fără să mai conteze nimic altceva! Nici experiență, nici integritate, nici competență, nimic!
Pe de altă parte, mult mai trist este faptul că 2024, cu toate rundele de alegeri care vor avea loc – primele fiind la sfârșitul acestei săptămâni – face pregătirea a ceea ce se poate numi ”noua garnitură” de politicieni ce vor accede pe funcțiile cele mai importante, din partea partidelor care își vor împărți puterea pentru următorii ani. Pentru că, așa cum este regula nescrisă a politicii din România, după fiecare rundă de alegeri, ”ai lor” vor fi înlocuiți cu ”ai noștri”, tot de la… sine venind numirea pe posturi, pe toate palierele posibile, realitatea acestei ”rocade” politice fiind foarte bine știută, pînă astăzi rămânând valabilă o celebră replică rostită tot prin Parlament: ”Ciocu mic, acum noi suntem la putere!”.