Nicoleta Dumitrescu

Cu toate că, ieri, de Ziua Drapelului Național, cei doi lideri ai partidelor care formează coaliția aflată la guvernare s-au întrecut în declarații din care termenul ”unitate” nu a lipsit, certurile și opiniile diferite pe tema fixării datelor primului și ale celui de-al doilea tur al alegerilor pentru Cotroceni merg înainte.
Deși se spera că discuțiile și negocierile pe această temă vor dura doar câteva zile, iată, contradicțiile continuă, și asta din cauza faptului că nimeni nu vrea să cedeze. Astfel că ambele partide, pentru a-și susține propria variantă legată de când ar trebuie să fie chemați românii la urne pentru alegerile prezidențiale, s-au transformat în două nuci tari, ciocnirea dintre acestea, din ce în ce mai des, lăsându-se, deja, cu scântei, cât să facă loc și nenumăratelor scenarii legate de ”divorțul” sau continuarea guvernării, umăr la umăr, dintre PNL și PSD. Astfel, liberalii au venit cu ”varianta datelor constituționale”, și anume 10 și 24 noiembrie, în timp ce social-democrații le bat obrazul, transmițându-le să facă apel la memorie, având în vedere faptul că, așa cum a fost înțelegerea în această primăvară, când de comun s-a stabilit ca să fie cuplate alegerile locale cu cele europarlamentare, tot de comun acord s-au fixat și prezidențialele, în luna septembrie. Ca atare, PSD are pretenția de la PNL să-și onoreze și de această dată înțelegerea făcută, iar ca să arate cât este de importantă o decizie venită din partea premierului, Marcel Ciolacu așteaptă, de la ministrul de Interne, care este al PNL, și inițierea unui act legislativ în acest sens, care să poată fi discutat și votat, eventual, chiar în ședința Guvernului din această săptămână! Cu 19 reprezentanți din partea PSD și PNL anunțați, deja, cu nume și prenume, pentru Parlamentul European, și doar intenția declarată ca fiecare formațiune să aibă propriul candidat, fără să se știe exact care și sunt aceștia doi, doar în cazul liberalilor Nicolae Ciucă fiind văzut drept cel mai bun candidat, pare că motivul noii ciondăneli este căutat cam cu lumânarea, dat fiind că nu prea stă în picioare faptul că o campnaie electorală pentru prezidențiale în luna august ar urma să strice, chipurile, vacanța românilor!
Între timp, însă, profitând de certurile dintre liderii celor două partide, cei care deja și-au anunțat intenția de a candida pentru cea mai importantă funcție în statul român croșetează, de zor, din firele interminabilelor gheme ale demagogiei. Concret, pe lângă deja europarlamentăreasa Diana Șoșoacă, liderul SOS, care și-a anunțat demisia din Parlamentul României, spre bucuria colegilor, care au primit vestea cu ovații, intenția sa fiind să candideze și pentru Cotroceni, un alt lider, al AUR, deja face promisiuni câte-n lună și în stele. Despre ce este vorba? Ei bine, ca și când ar deține cheile de la imense și neuștiute, încă, seifuri pline cu aur și bani, acesta promite că românii își vor putea lua case la doar 35.000 de euro (!?!) și că vor fi tăiate toate impozitele impuse acum pe salarii, iar cei cu credite la bănci se vor alege, și ei, cu tăierea dobânzilor la bănci, condiția fiind ca, firește, el să fie șef la Cotroceni!!! Dar, ce denaturare a realității se poate rostogoli în an electoral, înainte cu câteva luni de alegerile prezidențiale !!! Oare chiar așa să creadă unii lideri de partid că, ținând cu orice preț la câștigarea simpatiei populare, pot să arunce în aer cu tot felul de fumigene, pretinzând că un șef de stat poate gestiona el, de la sine putere, impunerea unui preț pentru achiziția unei case, bașca tăierea de impozite și dobânzi percepute de bănci?! Cel mai grav este că astfel de idei apar atunci când există spațiu, mult spațiu, creat tocmai din cauza faptului că doi se ceartă pe același lucru, și ce mai lucru!