• Elnet Security va „furniza“ personal pentru dispecerat până la finalul acestui an

V. Stoica

Consiliul Județean Prahova a încheiat cu firma care asigură paza clădirii Palatului Administrativ din Ploiești – sediul instituției – un nou contract, de această dată parafat în urma unei proceduri de atribuire directă. Astfel, după lansarea anunțului în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, în ziua de 10 iunie, pe data de 14 iunie a fost finalizată achiziția ”serviciilor de furnizare personal pentru dispecerat de monitorizare video”, un contract în valoare de 260.000 de lei (circa 52.000 de euro) fără TVA, valabil până la finalul acestui an.
Potrivit caietului de sarcini întocmit de autoritatea contractantă, firma ar trebui să asigure personalul pentru dispeceratul sistemului de monitorizare și supraveghere video drumuri județene, pentru ”un management eficient și proactiv al traficului și siguranței rutiere pe drumurile județene prin utilizarea tehnologiei avansate de supraveghere video”.
Pe 6 iunie, în săptămâna premergătoare alegerilor locale, cei doi vicepreședinți liberali ai Consiliului Județean Prahova, Dumitru Tudone și Cristian Apostol (fost USR, plecat la PNL înaintea alegerilor locale), cât și administratorul public Anna Maria Vasile – toți trei aflați pe lista PNL a candidaților la funcția de consilier județean – se fotografiau în dispeceratul respectiv, cu precizarea că la momentul 6 iunie se menționa că ”proiectul a fost implementat în proporție de aproximativ 70%”.
”Scopul principal al acestui sistem este de a identifica și sancționa transportatorii care depozitează ilegal deșeuri în județul Prahova. De asemenea, sistemul permite identificarea și sancționarea transportatorilor care depășesc greutatea maximă admisă, protejând astfel drumurile publice de deteriorări cauzate de vehiculele supraîncărcate. După finalizarea proiectului, sistemul va cuprinde un total de 766 de camere video și 383 de sisteme audio de adresare publică, toate montate pe stâlpi pe drumurile județene și la intersecțiile acestora cu drumurile naționale. Proiectul beneficiază de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, având o valoare totală de 28,5 milioane de lei”, se arăta într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Consiliului Județean Prahova.
Elnet Security este firma de pază care a câștigat acordul-cadru de 10 milioane de euro, valabil patru ani, pentru servicii de pază, monitorizare și intervenție, monitorizare video, pentru imobilele din patrimoniul Județului Prahova. La 1 mai 2023, angajații Direcției de Pază a Consiliului Județean Prahova au fost redistribuiți și ”alungați” din Palatul Administrativ, locul lor fiind luat de angajații firmei de pază care a fost desemnată câștigătoare a licitației.
Primul contract subsecvent (n.n. – contractele subsecvente se încheie periodic – de regulă anual – pe perioada derulării acordului-cadru, care, în acest caz, are o durată de patru ani) a avut valoarea de 2,5 milioane de lei fără TVA pentru numai trei luni, respectiv de la 1 mai – la 31 iulie 2023!