V. Stoica

După patru licitații eșuate de proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare și restaurare a Palatului Culturii din Ploiești, Consiliul Județean Prahova a luat-o de la capăt cu procedura pentru această clădire emblematică din centrul municipiului. Însă, de această dată, a ”spart” licitația. Pe 12 iunie, CJ Prahova a lansat o nouă procedură de achiziție, însă doar pentru proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului, renunțând la partea de execuție a lucrărilor, care fusese inclusă în licitație în cele patru licitații anterioare.
Valoarea totală estimată a contractului de realizare a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție este de 3.703.513,19 lei. Conform caietului de sarcini elaborat de reprezentanții CJ Prahova, în cadrul contractului, activitățile de proiectare vor consta în: elaborarea Proiectului Tehnic, parte scrisă și parte desenată (Detalii de Execuție, Caiete de sarcini, Studii specifice rezultate din analize și sondaje stratigrafice și istorice, liste de cantități de lucrări); elaborarea documentațiilor necesare pentru obținerea de acorduri/avize și autorizații; elaborarea Documentației Tehnice pentru obținerea Autorizației de Construire (D.T.A.C); elaborarea Documentaţiei tehnice de organizare a execuţiei lucrărilor (D.T.O.E.) și alte documentații necesare pe parcursul execuției lucrărilor.
Reamintim că patru licitații au fost organizate pentru proiectarea și execuția lucrărilor de consolidare și restaurare a Palatului Culturii din Ploiești. Înainte de aceste proceduri eșuate, Consiliul Județean Prahova a încheiat, în luna februarie 2023, un contract în valoare de 1.409.580 fără TVA, doar pentru servicii de întocmire a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI), pentru obiectivul de investiție „Reabilitare, restaurare, modernizare și consolidare Palatul Culturii”. Un contract parafat cu asocierea de firme condusă de Artehnis SRL Iași, societate al cărei unic asociat este Ciprian-Ilie Cozmanciuc, fratele deputatului PNL de Neamț Corneliu Mugurel Cozmanciuc. Actualul parlamentar liberal a fost, de altfel, și primul asociat unic al firmei respective, în anii 2006-2010, pe când societatea se numea Eastern Publishing SRL și avea sediul tot în Iași.