Pentru tinerii din generația Z, adică cei născuți în perioada 1990 – 2010, bronzul e mai important decât sănătatea pielii, potrivit unui sondaj recent, realizat în cadrul Lunii Conștientizării Melanomului, citat de Hotnews. Ancheta a arătat că 71% dintre aceștia consideră că activitățile în aer liber, cum ar fi mersul la piscină sau la plajă, sunt foarte importante. De asemenea, 69% ar prefera un loc de muncă în aer liber.
Însă, specialiștii atrag atenția că aceste obiceiuri pot avea consecințe grave pe termen lung, cum ar fi cancerul de piele, a cărui prevalență a crescut rapid începând cu anul 1990. Factorii responsabili includ expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV), activitățile în aer liber, epuizarea stratului de ozon și factorii genetici. Există mai multe tipuri de cancer de piele, fiecare având caracteristici și niveluri de gravitate diferite:
Carcinomul bazocelular – este cel mai frecvent tip de cancer de piele. Acesta se dezvoltă, de obicei, în zonele pielii expuse frecvent la soare, cum ar fi capul și gâtul. Deși carcinomul bazocelular crește lent și rar metastazează (se răspândește în alte părți ale corpului), este important să fie tratat pentru a evita deteriorarea țesuturilor înconjurătoare;
Carcinomul scuamocelular – este al doilea cel mai comun tip de cancer de piele. Apare frecvent în zonele pielii care au fost expuse la soare, dar poate apărea și în alte părți ale corpului. Acest tip de cancer este mai agresiv decât carcinomul bazocelular și poate metastaza dacă nu este tratat la timp;
Melanomul – deși este mai rar decât celelalte forme de cancer de piele, melanomul este mult mai agresiv și are cea mai mare rată de mortalitate. Acesta se dezvoltă în melanocite, celulele care produc melanina, pigmentul care dă culoare pielii. Melanomul poate apărea oriunde pe corp, dar este mai frecvent în zonele care au avut expunere intermitentă intensă la soare. Răspândirea (metastaza) melanomului în alte părți ale corpului poate avea loc rapid și poate fi fatală dacă nu este detectată și tratată prompt.
Există și alte forme mai puțin comune de cancer de piele, cum ar fi sarcoamele, limfoamele cutanate și alte tipuri neobișnuite care afectează pielea. Pe rețelele sociale, tendințele legate de bronzat, cum ar fi „rutinele de bronzare”, sunt extrem de populare, atrăgând atenția generației Z. Dermatologii subliniază însă că o piele sănătoasă și strălucitoare se obține printr-o îngrijire adecvată și nu prin expunerea prelungită la soare.
„Pielea sănătoasă poate avea orice nuanță și protecția solară joacă un rol crucial în prevenirea ridurilor, arsurilor solare și reducerii riscului de cancer de piele. Multe celebrități și influenceri își etalează cu mândrie tonul natural al pielii, demonstrând că frumusețea nu depinde de bronz,” a precizat dr. Annabelle Garcia, medic dermatolog în cadrul Sonterra Dermatology, din San Antonio, SUA.