Australia va autoriza cetăţeni străini să se alăture forţelor sale armate, a anunţat ieri guvernul australian, care încearcă să atingă obiectivele de recrutare fixate în această ţară-continent puţin populată, informează AFP, preluată de Agerpres.
Ministrul australian al apărării Richard Marles a declarat că, începând cu luna iulie, criterii de eligibilitate mai suple vor permite „rezidenţilor permanenţi care locuiesc în Australia de 12 luni” să servească în rândurile armatei sale.
Recrutarea de cetăţeni britanici, canadieni, neozeelandezi şi americani va fi privilegiată, a adăugat ministrul.
Australia are un litoral foarte vast, dar o populaţie limitată la 26 de milioane de locuitori.
În ultimii ani, Canberra şi-a majorat cheltuielile pentru apărare, investind în submarine, avioane şi numeroase vehicule de luptă, în faţa tensiunilor regionale în creştere. Însă această ţară nu reuşeşte să recruteze suficienţi piloţi, marinari şi soldaţi.
Experţi avertizează că un număr prea mic de australieni poartă uniformă militară pentru a putea răspunde nevoilor actuale şi cu atât mai mult celor prevăzute în viitor.
Potrivit Australian Strategic Policy Institute, armata australiană numără astăzi 90.000 de persoane, inclusiv rezervişti.
În aceeaşi regiune Asia-Pacific, armata chineză afişează efective de circa două milioane de persoane.
Ministrul australian al apărării a subliniat că majorarea efectivelor armatei este „esenţială pentru a face faţă provocărilor la adresa securităţii naţiunii în timpul următorului deceniu şi mai mult”.