V. S.
Atenție la animalele sălbatice, chiar dacă unele dintre ele par inofensive, le recomandă salvamontiștii prahoveni turiștilor care merg pe munte, după ce un bărbat a fost mușcat de o vulpe, sâmbătă, în timp ce se afla pe Platoul Bucegilor, în zona Babele. Nu numai urșii pot fi întâlniți în zona traseelor montane din Bucegi, ci și vulpile, care sunt atrase chiar de către turiștii care le oferă hrană. Trebuie însă acordată o atenție deosebită acestor animale sălbatice, pentru că vulpile sunt deseori purtătoare de boli transmisibile la om, cum sunt rabia și râia.
Rabia (turbarea) este o boală virală fatală, care se poate răspândi la mamifere, inclusiv la oameni, dacă sunt zgâriate sau mușcate de un alt animal cu rabie. ”Primele simptome ale rabiei pot să apară într-un interval cuprins între câteva zile şi aproape un an, însă majoritatea manifestărilor apar la patru-şase săptămâni de la momentul infectării. Simptomele pot fi similare cu cele ale gripei, inclusiv: slăbiciune, disconfort, febră, tuse, senzaţie de gât uscat sau dureri de cap.
De asemenea, pot să apară înțepături, arsuri, furnicături, amorţeală sau senzația de mâncărime la nivel local, unde este mușcătura. Aceste simptome pot dura câteva zile. Simptomele evoluează apoi spre disfuncție cerebrală, anxietate, confuzie și agitație.
Pe măsură ce boala progresează, persoana poate prezenta delir, comportament anormal, halucinații, hidrofobie (frică de apă) sau aerofobie (frică de aer), spasme musculare la nivelul mușchilor feţei, gâtului sau diafragmei (muşchiul responsabil pentru respiraţie) și insomnie.
Perioada acută a bolii se termină de obicei după două până la zece zile. Odată ce apar semnele clinice de rabie, boala este aproape întotdeauna fatală, iar tratamentul este de susținere. De aceea, pentru a preveni rabia, persoanele infectate trebuie tratate înainte de apariţia vreunui simptom”, potrivit medlife.ro.