• În judeţ sunt 624 de secţii de votare, cele mai multe fiind la Ploieşti
• În comuna Olari se ştie deja cine este viitorul primar

 

N. Dumitrescu

La nivelul județului Prahova, pregătirile pentru scrutinul electoral care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, pe data de 9 iunie a.c., sunt în linie dreaptă. Potrivit prefectului Emil Drăgănescu, în județ sunt aproape 640.000 de alegători, drept pentru care au fost tipărite câte 729.000 de buletine de vot pentru fiecare dintre cele două tipuri de alegeri care vor avea loc duminică, în aceeași zi, respectiv alegerile europarlamentare și cele locale. Numărul de buletine de vot deja venite și luate în primire de către Instituția Prefectului Prahova este mai mare cu 10% față de numărul total de alegători menționat, pentru a fi suficiente acoperirii oricăror situații neprevăzute ce pot apărea în timpul votului din data de 9 iunie. Așa cum am mai aflat de la prefectul județului, s-a stabilit și programul de distribuire a buletinelor de vot, a ștampilelor cu mențiunea ”Votat” și a timbrelor autocolante pentru toate cele 104 localități, vineri fiind chemați la Ploiești, la Palatul Administrativ, 44 de reprezentanți de la tot atâtea primării prahovene ca să ridice documentele necesare votării, urmând ca restul reprezentanților din unitățile administrativ-teritoriale prahovene să ridice buletinele de vot în ziua de sâmbătă. Așa cum v-am mai informat, în Prahova vor fi amenajate, în total, 624 secții de votare, cele mai multe -157 – fiind la Ploiești. De altfel, tot la Ploiești sunt așteptate la urne și cele mai multe persoane cu drept de vot, 78.205, după cum a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă, care a făcut public numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși în Registrul Electoral la data de 31 mai 2024 în toate localitățile din România. Astfel, în mediul urban, situația prahovenilor cu drept de vot, potrivit AEP, este următoarea: Câmpina – 29.593 alegători; Azuga -3.754; Băicoi -15.384; Boldești-Scăeni – 9.321; Breaza- 13.208; Bușteni -7.830; Comarnic – 9.853; Mizil – 11.945; Plopeni – 7.064; Sinaia – 9.193; Slănic – 4.388; Urlați – 9.010; Vălenii de Munte – 10.853. În mediul rural, cel mai mare număr de alegători care sunt așteptați la vot fiind la Bucov – 9.552; Târgșoru Vechi – 9.221; Valea Călugărească – 8.815; Măneciu – 8456; Filipeștii de Pădure – 8.235; Blejoi – 8.054; Bărcănești – 7592; Ariceștii Rahtivani – 6.706; Brazi – 6.882; Filipeștii de Târg – 6.597, cei mai puțini alegători fiind înregistrați în comunele care au și cel mai redus număr de locuitori, și anume: Jugureni – 395 persoane cu drept de vot; Tătaru – 641; Cosminele – 798; Talea – 821; Lapoș – 827.
Mai trebuie adăugat faptul că dintre cele 104 localități prahovene unde, odată cu alegerea europarlamentarilor, vor avea loc alegeri și pentru desemnarea noilor aleși locali pentru mandatul 2024-2028, într-una dintre comune se știe deja cine este viitorul primar. Se întâmplă la Olari, unde numele actualului primar, Voinescu Milică, se va regăsi pe data de 9 mai 2024 pe buletinul de vot pentru alegerea primarului comunei, realegerea în funcție a acestuia, pentru cel de-al șaselea mandat, fiind 100% garantată, întrucât, așa cum ne-a confirmat chiar acesta, ieri, nu are niciun contracandidat. Mai mult decât atât, potrivit acestuia, se știe deja și componența politică a legislativului local, întrucât doar o singură formațiune politică, PSD, din care face parte și primarul, a depus listă de candidați pentru Consiliul Local Olari.
Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 se desfăşoară în ziua de duminică, 9 iunie 2024. Votarea începe la ora 7:00 și se încheie la ora locală 22:00. În ziua votului, în secţiile de votare din ţară, alegătorii votează: în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea „Votat”, pe buletine de vot separate, prezenţa la vot fiind consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin. Consiliile locale și consiliile județene, primarii și președinții consiliilor județene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Consiliile locale și consiliile județene se aleg pe circumscripții electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Primarii comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București și primarul general al municipiului București, precum și președinții consiliilor județene se aleg pe circumscripții electorale, prin scrutin uninominal. Potrivit legii în vigoare, este declarat ales primar, respectiv președinte al consiliului județean, candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, în caz de balotaj, în ambele cazuri, urmând să se organizeze un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație. Membrii din România în Parlamentul European – care vor fi în număr de 33 – se aleg pe bază de scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, şi pe bază de candidaturi independente. Ștampila cu mențiunea ”Votat” se înmânează alegătorilor împreună cu buletinele de vot, după ce aceștia au semnat în listele electorale corespunzătoare și se recuperează de la alegători după ce au introdus buletinele de vot în urnele de vot. Alegătorul care, din motive obiective, atestate prin înscrisuri, nu se poate deplasa la sediul secției de votare organizată în țară, denumit alegător netransportabil, poate depune o cerere pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale pentru alegerile europarlamentare și pentru alegerile locale, și/sau pentru ambele alegeri organizate în data de 9 iunie 2024, în condițiile legii. În secțiile de votare din țară se utilizează o singură urnă specială în care vor fi introduse atât buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, cât și pentru alegerile locale. Atenție, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinelor de vot este interzisă și constituie contravenție.
Campania electorală, care a început pe data de 10 mai 2024, se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, respectiv 8 iunie 2024, la ora 7,00.
De precizat că, la Ploiești, amenajarea secțiilor de votare într-una dintre clădirile importante din oraș – Palatul Culturii, va duce și la instituirea de restricții de circulație în zonă. Astfel, așa cum a anunțat Primăria Ploiești, Comisia Municipală pentru Transport și Siguranța Circulației a aprobat închiderea străzii Sublocotenent Erou Călin Cătălin (colț cu Bd. Republicii până la colț cu str. Emile Zola – zona dintre Palatul Culturii și Palatul Administrativ – intrarea B) și eliberarea parcării în ziua de sâmbătă – 08 iunie 2024, între orele 14.00 – 18.00 și începând cu ziua de duminică – 09 iunie 2024, ora 22.00, până luni – 10 iunie 2024, ora 12.00, pentru asigurarea, în bune condiții, a transportului către/de la secțiile de votare a membrilor birourilor electorale și a materialelor necesare desfășurării alegerilor europarlamentare și locale de duminică.