N.Dumitrescu

Având în vedere faptul că tot mai multe persoane doresc să mănânce ”sănătos”, ocolind produsele procesate și adesea pline cu E-uri, și în Prahova se dovedește a fi de interes agricultura ecologică. Astfel, conform unei situații centralizate la nivelul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Prahova, anul trecut, la nivelul județului nostru erau înregistrați 167 de operatori ecologici, dintre care 93 erau producători agricoli, alți 28 – distribuitori, 21 – procesatori, 5 – exportatori, alți doi fiind importatori.
Conform informațiilor celor de la DAJ Prahova, culturile agricole ecologice sunt de arbuşti fructiferi – cătină, afin, zmeur; pomi fructiferi – pruni, meri; legume în spaţii protejate, plante tehnice, plante aromatice, viţă de vie, o importanță majoră având-o și apicultura, unde sunt deja certificate ecologic peste 2.850 familii de albine. Conform informațiilor de la Ministerul Agriculturii, ”agricultura ecologică” este un termen protejat şi atribuit României de către Uniunea Europeană pentru definirea acestui sistem de agricultură, fiind similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre.
Astfel, rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului, unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice fiind producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu. Concret, în perioada de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, a hormonilor, antibioticelor etc., iar în etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză, pentru prepararea alimentelor ecologice. Prevederile privind etichetarea produselor obţinute din agricultura ecologică sunt foarte precise şi au în vedere oferirea încrederii depline a consumatorilor în produsele ecologice, ca produse obţinute şi certificate în conformitate cu reguli stricte de producţie, procesare, inspecţie şi certificare. Pentru obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi siglele specifice, producătorii trebuie să parcurgă un proces strict ce trebuie urmat întocmai. Astfel, înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea ,,produs ecologic”, exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani, iar pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională.
În România, controlul şi certificarea produselor ecologice este asigurată în prezent de organisme de inspecţie şi certificare private, aprobate de Ministerul Agriculturii. În urma controalelor efectuate de organismele de inspecţie şi certificare, operatorii care au respectat regulile de producţie vor primi certificatul de produs ecologic şi îşi vor putea eticheta produsele cu menţiunea ,,ecologic”, iar sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice, alături de sigla comunitară sunt folosite pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor obţinute în conformitate cu metodele de producţie ecologică.
Sigla ,,ae” – agricultură ecologică – proprietate a Ministerului Agriculturii, garantează că produsul, astfel etichetat, provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de inspecţie şi certificare aprobat, iar dreptul de utilizare a siglei pe produsele, etichetele şi ambalajele produselor ecologice îl au producătorii, procesatorii şi importatorii înregistraţi la ministerul menționat, prin intermediul direcțiilor județene de agricultură.