66,3% dintre copiii din România au carii dentare. Doar unul din 5 copii din România declară să se spală pe dinți de două ori pe zi, arată un studiu realizat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România și preluat de Hotnews. 16% dintre părinții din mediul urban și 12% dintre cei din mediul rural declară că nu au fost niciodată cu copilul la stomatolog, potrivit studiului. În ceea ce îi privește pe adolescenți, 7% declară că nu au fost niciodată la stomatolog. 33% dintre părinții din mediul urban și 33,6% din mediul rural consideră că este dificil să acceseze serviciile stomatologice. Aproape jumătate în mediul urban (48,5%) și mai mult de jumătate dintre cei din mediul rural (51,5%) recunosc că este dificil să acopere costurile tratamentelor celui mic.
Asta în condițiile în care 99% din piața serviciilor stomatologice din România este privată, iar CNAS decontează doar aproximativ 6.000 de lei lunar/cabinet. Studiul Colegiului Medicilor Stomatologi a fost realizat, în perioada martie-mai 2024, pe un eșantion de peste 1.500 de pacienți din toate cele 8 regiuni ale României, atât din mediul urban, cât și din cel rural, care au accesat servicii stomatologice. Studiul nu acoperă, așadar, populația generală.
Cele mai răspândite afecțiuni orale în rândul copiilor sunt:Carii dentare – 66,3; Anomalii dento-maxilare – 29,2%; Urgențe dentare – 11,1%.
Procentul copiilor din mediul urban (66,4%) și din mediul rural (66,2%) care au carii este similar.
44% dintre părinții din mediul urban și 43% din mediul rural consideră că igiena orală deficitară contribuie la apariția cariilor la cei mici, în timp ce 48% arată înspre alimentele care conțin zahăr.