Analizarea bacteriilor din gură, cu ajutorul unui simplu test de salivă, ar putea permite detectarea precoce a cancerului gastric, a patra cauză de mortalitate prin cancer la nivel mondial, conform unui studiu programat să fie prezentat în cadrul Săptămânii Bolilor Digestive 2024 (DDW), citat de Hotnews.
Depistarea cancerului gastric în stadii incipiente reprezintă o provocare, fiind adesea confundat cu alte tulburări digestive. Conform Centrului pentru Cancer Moffitt, din SUA, pe măsură ce boala evoluează, simptomele pot fi interpretate greșit drept tulburări gastrointestinale obișnuite. Drept urmare, cancerul de stomac poate rămâne nedetectat ani de zile, până când simptomele devin suficient de severe încât să necesite investigații mai complexe, cum ar fi endoscopia, analiza markerilor tumorali și biopsia. Autorul studiului, dr. Shruthi Reddy Perati, chirurg generalist rezident la Școala de Medicină Rutgers Robert Wood Johnson, din SUA, a explicat că, împreună cu echipa sa, au observat că microbiomul oral și cel gastric sunt interconectate. Așadar, cunoașterea compoziției bacteriilor din gură poate oferi informații despre mediul din stomac, cum ar fi nivelul de aciditate, ecosistemul microbian și alte caracteristici chimice.
Această descoperire ar putea conduce la dezvoltarea unor teste și ghiduri noi, cu potențialul de a revoluționa practica medicală. „În lumea cancerului, dacă descoperi pacienții după ce au dezvoltat boala, este prea târziu. Momentul ideal pentru a încerca prevenirea cancerului este atunci când celulele sunt pe cale să se transforme în cancer. Am reușit să identificăm persoane care aveau tulburări precanceroase. Ca instrument de screening și prevenție, acest test are un potențial enorm,” a subliniat dr. Shruthi Reddy Perati. Perati a mai precizat că în Statele Unite mai mult de jumătate dintre pacienții cu acest tip de neoplasm primesc un diagnostic când boala este deja într-un stadiu avansat.
Nici România nu stă mai bine la acest capitol, majoritatea pacienților cu cancer fiind diagnosticați în stadii tardive, când rata de supraviețuire la cinci ani e de 19-30%. Cercetătorii au analizat mostre de bacterii orale provenite de la 98 de pacienți programați pentru endoscopie, dintre care 30 diagnosticați cu cancer gastric, 30 cu afecțiuni premaligne gastrice și 38 de persoane sănătoase. Datele obținute au scos la iveală diferențe semnificative în compoziția microbiomului oral între participanții sănătoși și cei diagnosticați cu cancer gastric sau cu afecțiuni precanceroase.
De asemenea, s-au observat variații minime între mostrele de la pacienții cu afecțiuni precanceroase și cele de la pacienții diagnosticați cu cancer gastric, indicând că schimbările microbiomului pot apărea chiar de la începutul evoluției mediului gastric către afecțiuni care pot duce la dezvoltarea cancerului. „Am constatat că există o legătură strânsă între microbiomul oral și cel gastric, iar compoziția bacteriilor din gură poate oferi informații importante despre mediul din stomac. Această descoperire are implicații semnificative și ar putea conduce la dezvoltarea de teste și ghiduri care să influențeze practica medicală,” a subliniat autorul studiului.
Conform rezultatelor, bacteriile prezente în cavitatea orală ar putea servi drept indicatori pentru riscul de a dezvolta cancer gastric. Pornind de la această constatare, autorii studiului au creat un model bazat pe 13 genuri bacteriene care evidențiază diferențele semnificative între grupul de control și pacienții diagnosticați cu cancer sau cu afecțiuni precanceroase. Echipa de cercetare intenționează să desfășoare studii ample în mai multe instituții, pentru a valida și generaliza descoperirile la nivelul unei populații mai extinse. „Acesta este un studiu foarte intrigant și important, deoarece nu avem metode sensibile cunoscute, în afara endoscopiei, pentru detectarea cancerului gastric sau a leziunilor precanceroase. Un test de salivă pare, de asemenea, simplu și ușor de efectuat în comparație cu un procedeu invaziv “, a declarat, pentru Medical News Today, dr. Anton Bilchik, chirurg oncolog și șeful departamentului de medicină și directorul Programului Gastrointestinal și Hepatobiliar la Institutul Oncologic Providence Saint John din California, SUA.
Specialistul a mai precizat că microbiomul uman, alcătuit din trilioane de bacterii, este esențial pentru menținerea sănătății sistemului imunitar și pentru prevenirea cancerului. Cu toate acestea, unele bacterii pot crește riscul de boli oncologice. O mai bună înțelegere a acestor bacterii și dezvoltarea unor tehnici non-invazive de detectare ar putea facilita screening-ul unui număr mare de persoane, în special a celor expuse riscului de a dezvolta cancer gastric.
Dr. Elliot Newman, șeful secției de chirurgie oncologică din cadrul Spitalului Northwell Lenox Hill din New York, SUA, este de acord că această cercetare este promițătoare, dar subliniază necesitatea unor studii mai ample. Potrivit acestuia, dacă testul de salivă se dovedește a fi eficient, atunci „s-ar putea să avem o șansă să vindecăm pe toată lumea.”