Evoluţia domeniului transplantului de organe trebuie să ducă înspre transformarea acestuia într-o procedură accesibilă cât mai multor oameni, a declarat preşedintele Societăţii Europene pentru Transplant de Organe (ESOT), profesor dr. Gabriel Onişcu, citat de Agerpres.
În cadrul unei conferinţe de presă organizată de Romtransplant, prof. Onişcu a spus că trebuie construit „pe fundaţiile solide pe care în România transplantul a început” şi a afirmat că acesta trebuie să fie accesibil tuturor. „Transplantul nu este o intervenţie extraordinară, trebuie să devină ceva de rutină şi acest lucru nu se poate realiza decât cu donatori şi acesta este un lucru foarte important pe care dumneavoastră, ca presă, puteţi să-l sprijiniţi. Transplantul salvează vieţi. Transplantul trebuie să fie ceva care nu este extraordinar”, a menţionat Gabriel Onişcu.
Cu acelaşi prilej, conducerea Asociaţiei Romtransplant – prof. dr. Horaţiu Moldovan, preşedinte, prof. dr. Irinel Popescu, preşedinte de onoare, dr. Speranţa Iacob, vicepreşedinte – a lansat spre dezbatere în spaţiul public conceptul de „moarte cardiocirculatorie” cu scopul de a pregăti opinia publică românească, decidenţii şi specialiştii din domeniul medical pentru un nou pas în evoluţia domeniului transplantului de organe, care va schimba perspectivele salvării de vieţi omeneşti în ţara noastră.
Profesorul Gabriel Onişcu a mai arătat că o mortalitate de 20% pe lista de aşteptare la transplant hepatic în România este excesivă şi că se poate reduce numai printr-o printr-o activitate concertată a tuturor celor care sunt implicaţi, iar acest lucru este realizabil prin recoltarea de organe de la donatori aflaţi în moarte circulatorie. „Acest lucru la ora actuală nu este posibil în România, iar ceea ce vrem să dezvoltăm este acest mod de donare care este foarte comun la ora actuală în Europa. Devine din ce în ce mai comod şi probabil modul principal de donare. Lucrăm la ora actuală împreună cu Societatea Română de Transplant să creăm un protocol operator, un program foarte clar pe care vrem să-l lansăm cu ocazia congresului la Bucureşti (din 8-9 octombrie 2024, n.r.). Congresul cu „moarte circulatorie” nu a avut loc de 16 ani Europa şi este din acest motiv un eveniment special şi am cerut foarte mult să-l aducem în România pentru că partea de Est a Europei nu beneficiază de acest mod de donatori şi este un lucru prin care putem reduce, aşa cum am spus, mortalitatea de pe lista de aşteptare”, a afirmat preşedintele ESOT.
Profesorul Irinel Popescu a arătat în intervenţia sa că pacienţii declaraţi în „moarte circulatorie” reprezintă un procent important din numărul donatorilor de organe din Marea Britanie, Spania, Belgia.
„Ţările care au introdus conceptul de moarte circulatorie, imediat au constatat o creştere a numărului de donatori disponibili pentru cei 20% care mor în aşteptarea unui transplant şi sperăm să ajungem şi noi cât mai curând la situaţia de a putea oferi de astfel de organe”, a pus preşedintele de onoare al Romtransplant.
Acasă Actualitate Transplantul nu este o intervenţie extraordinară, trebuie să devină ceva „de rutină”