Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, frontalieră cu Ucraina, a anunţat că o femeie a murit, alte 29 de persoane au fost rănite şi câteva sute de locuinţe au fost avariate de atacurile comise de forţele ucrainene în ultimele zile, a transmis, ieri, Reuters, citată de Agerpres. ”Oraşul Belgorod şi regiunea Belgorod au fost bombardate masiv de forţele armate ucrainene”, a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov pe aplicaţia Telegram. El nu a precizat când a avut loc bombardamentul. Ieri, Ministerul Apărării rus a afirmat că forţele sale de apărare antiaeriană au distrus două rachete balistice convenţionale de concepţie sovietică lansate în cursul nopţii de către armata ucraineană asupra regiunii Belgorod, situată în sud-vestul Rusiei. Oficialităţile de la Kiev afirmă că atacurile nu sunt îndreptate împotriva unor ţinte civile, ci vizează infrastructura militară, energetică şi de transport rusă pentru a submina eforturile de război ale Moscovei şi pentru a răspunde atacurilor ruse contra infrastructurii energetice ucrainene.
Gladkov a spus că aproximativ 300 de apartamente şi patru spaţii comerciale au fost avariate. Au fost afectate, de asemenea, două spitale, o şcoală şi două arene sportive. Pe de altă parte, un atac ucrainean cu dronă a cauzat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un incendiu la rafinăria din oraşul Volgograd, în sudul Rusiei, a declarat guvernatorul regiunii Volgograd, Andrei Bocearov. ”În noaptea de 11 spre 12 mai forţele de apărare antiaeriană au respins un atac cu dronă asupra teritoriului regiunii Volgograd”, a indicat el pe Telegram. Bocearov a precizat că nu există victime ale acestui atac.
Proprietate a gigantului Lukoil, reprezentați ai rafinăriei Volgograd au afirmat pe website-ul său că este ”cel mai mare producător de produse petroliere din districtul federal sud”, district ce reuneşte opt regiuni din sud-vestul Rusiei.
Peste 4.000 de persoane au fost evacuate din zonele frontaliere ale regiunii Harkov, din nord-estul Ucrainei, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, în urma unei ofensive ruse transfrontaliere care a debutat vineri.
”În total, 4.073 de persoane au fost evacuate”, a scris duminică Sinegubov pe social media, după ce în ajun forţele ruse au revendicat preluarea controlului asupra a cinci sate din regiunea Harkov.