La Halele Centrale Ploieşti, 50-55 lei/kg la carnea de miel, rondelele de somon – 85,99 lei/kg!

N. Dumitrescu

Cât de mult au urcat prețurile la cele necesare pentru masa de Paște anul acesta, în comparație cu anul trecut, se vede, cel mai bine, la magazine sau în piață! Iar de acest lucru s-au putut convinge, inclusiv ieri, și prahovenii care au făcut cumpărăturile de la Halele Centrale ori din Piața centrală din Ploiești. La carnea de miel, cel puțin, creșterea prețurilor din ultima perioadă a făcut ca un kilogram să ajungă să coste între 50 și 55 de lei, în condițiile în care, anul trecut, înainte de Sărbătorile Pascale, prețul a fost de 45 de lei/kg. Ieri dimineață, la parterul Halelor Centrale Ploiești, în spațiul special amenajat pentru comecializarea mieilor de Paște, producătorii, care mai de care, din Urlați sau din localități din județele vecine, încercau să-și atragă clientela cu ”marfă proaspătă, de calitate”. Unii cumpărau ”măcar pentru o ciorbă” și ”o bucată de friptură”, în timp ce alții făceau cale-ntoarsă, vădit nemulțumiți de prețurile afișate, în condițiile în care și pastrama de oaie se vindea cu 40 de lei/kg. De asemenea, ieri dimineață, tot la Halele Centrale Ploiești, cozi erau și în dreptul raioanelor unde se vindea carne de porc sau de pasăre, aglomerație fiind și la piață. Astăzi, 1 Mai, Halele Centrale Ploiești vor fi deschise în intervalul orar 7.00-17.00, cumpărăturile putând fi făcute și cu o zi înainte de Paște, pe 4 mai, între orele 7.00-14.00, pe 5 și 6 mai fiind închis.

Printre cei care au venit cu marfa la Ploiești, la Halele Centrale, s-a regăsit și Poterașu Viorica din localitatea Smeeni, județul Buzău. Ieri era a doua zi de vânzare pentru aceasta, mieii sacrificați și expuși pentru comercializare, cu 55 de lei/kg, provenind de la propria fermă, unde are 300 de oi. Ne-a menționat că are marfă proaspătă, de calitate, motiv pentru care nici nu negociază și nu acceptă să mai lase din prețul afișat. ”Față de anul trecut, așa este, kilogramul de carne de miel s-a scumpit cu 5-10 lei. Dar am fost nevoiți să mărim prețul, pentru că toate s-au scumpit. De exemplu, taxa pentru închiriere, aici, unde vindem, pentru o săptămână, este de 4000 de lei. Tocmai din acest motiv nici noi nu lăsăm la preț. Luni am vândut opt miei, carnea fiind tranșată, iar astăzi (n.n. – ieri, marți) am venit cu 10 miei, pentru că dorim să aducem marfă proapătă. Lumea vine, se uită, cumpără câte un kilogram-două de carne, sau doar se uită și pleacă”, ne-a precizat interlocutoarea noastră. Faptul că, într-adevăr, destule erau și persoanele care plecau imediat când aflau care este prețul, ne-a fost confirmat și de către un domn care a ținut să precieze că ”am bani, dar, la prețul ăsta, de 55 de lei/ kg, nu vreau să plâng după ei, pentru că am vrut să cumpăr carne de miel pentru o ciorbă!”. Având în vedere că, de regulă, și la masa de Paște se consumă pește, ei bine, și la acest raion erau afișate tot prețuri cu plus: dorada 39, 99 lei/kg; rondele de somon 85, 99 lei/kg -84, 99 lei/kg; scrumbie de Dunăre 24,99 lei/kg; crap 29,99 lei/kg, plătică 15,99 lei/kg, toată marfa fiind proaspătă. Pentru cei care preferă carnea de porc sau de pasăre, ieri, tot la Halele Centrale erau afișate următoarele prețuri: ceafa de porc fără os 33 lei/kg; cotlet cu os 21, 99 lei/kg; cârnați de porc proaspeți 21,99 lei/kg; mici de porc, vită și oaie 19,99 lei/kg; ficat de pui 21 lei/kg; pulpă de curcan superioară 33,99 lei/kg; pulpă de curcan inferioară 18,99 lei/kg. La brânzeturi, prețurile erau variate, respectiv: brânza de oaie veche și aceea de burduf – 65- 55 lei/kg; caș de vacă 50 lei/kg; cașul de oaie 53 lei/kg; laptele dulce crud, de la dozator, putând fi cumpărat cu 6 lei litrul. Cum pasca și cozonacul sunt dulciurile tradiționale pentru masa de Paște, cele comercializate de către producători erau la 61 de lei bucata un cozonac de un kilogram, iar pasca – 38 de lei/bucata, cu precizarea că pe la magazinele mici, de la parterul Halelor Centrale, cozonacul se putea cumpăra și cu prețuri ceva mai mici, între 10 și 15 lei bucata, în funcție și de umplutură. Și în Piața centrală Ploiești era forfotă mare, după cum am putut vedea la mare căutare fiind verdețurile de sezon, o legătură de ceapă verde putând fi cumpărată cu 1,5 lei- 2 lei, aceea de usturoi 2 lei -3 lei; salata- 3 lei/bucata, legătura de ridichi de Lună – 2 lei, legătura de verdeață – 2 lei. În schimb, un kilogram de morcovi, la 7 lei/kg, era mai scump decât varza nouă, care se vindea cu 3 lei/kg, prețul roșiilor variind între 15 lei și 25 de lei, iar cel al cartofilor noi între 6 și 7 lei/kg, un kilogram de ”căpșuni dulci” costând 15 lei.