Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) a lansat noua Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028, potrivit euractiv.ro.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis în cadrul evenimentului că România este, de aproape 20 de ani, una dintre principalele țări-sursă pentru victimele exploatate din Europa, iar peste 500 de cetățeni români sunt identificați ca victime.
„Din păcate, și România este pe harta traficanților de persoane, fiind recunoscut de aproape 20 de ani ca fiind unul dintre statele-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Statisticile oficiale ale ultimilor ani ne arată că peste 500 de cetățeni români sunt identificați anual ca victime, iar cifra nu include persoanele aflate în situații de trafic, care nu se regăsesc în statisticile oficiale. Mai mult, aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, lucru care ne îngrijorează și mai mult”, a declarat Ciolacu.
Premierul a precizat și faptul că, în urma traficului de persoane, câștigul traficanților depășește la nivel global peste 150 de miliare de dolari. „Acesta este nivelul resurselor care stau la dispoziția traficanților pentru organizarea și protecția activităților lor ilegale. Cu un inamic de acest calibru se confruntă astăzi statele în eforturile lor de a combate traficul de ființe umane”, a adăugat acesta.
Comparativ cu începutul anilor 2000, Ciolacu susține că, la nivel național s-au realizat progrese în ceea ce privește combaterea traficului de persoane, iar sute de traficanți au fost deja prinși și aduși în fața justiției. De asemenea, victimele beneficiază de asistență
„Însă fenomenul evoluează de la un an la altul, pe măsură ce traficanții își diversifică metodele de operare, iar instituțiile statului încearcă să-si adapteze acțiunile și să identifice noi soluții de contracarare, așa încât, putem afirma că, deși foarte multe lucruri s-au făcut, încă mai sunt multe pe care trebuie să le facem împreună. Acesta este și motivul pentru care la nivelul Guvernului a fost elaborată noua Strategie Națională Împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028”, a declarat premierul.
Conform unui comunicat de presă al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), în primele trei luni ale acestui an, 173 de persoane au fost cercetate pentru infracțiuni referitoare la traficul de persoane. „Dintre acestea, 71 de persoane au fost reținute, 57 arestate preventiv, iar 30 au fost plasate sub control judiciar”.
„În cei 19 ani de activitate, ANITP a oferit sprijin și asistență specializată pentru aproape 20.000 de victime și a facilitat condamnarea a 4.068 de traficanți de persoane”, menționează același comunicat.
Noua strategie stabilește 18 obiective specifice, aliniate și subordonate celor patru piloni de bază anti-trafic, oferind un cadru clar de acțiune orientat spre îmbunătățirea capacității tuturor structurilor implicate în combaterea traficului de ființe umane.