Ieri, Camera Deputaţilor a adoptat – ca for decizional- un proiect de lege care prevede că instituţiile de cultură vor avea posibilitatea să păstreze 50% din veniturile pe care le obţin prin închirierea spaţiilor din proprietatea publică a statului.
S-au înregistrat 242 de voturi “pentru” şi 16 abţineri, potrivit Agerpres.
Proiectul de lege completează Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în sensul instituirii unei excepţii potrivit căreia Ministerul Culturii şi instituţiile publice aflate în subordinea acestuia să aibă dreptul să închirieze bunurile imobile proprietate publică a statului şi să încaseze din chirie o cotă-parte de 50%, stabilită, după caz, prin hotărâre a Guvernului. “Prin excepţie, Ministerul Culturii şi instituţiile publice aflate în subordinea acestuia au dreptul să încaseze din chirie o cotă-parte de 50%, stabilită, după caz, prin hotărâre a Guvernului” – prevede textul adoptat.
“Orice sursă suplimentară pentru bugetele instituţiilor de cultură şi pentru Ministerul Culturii reprezintă o adevărată gură de oxigen. Ştiţi cu toţii cât de jenant este bugetul Ministerului Culturii şi al instituţiilor din subordine – 0,08% din PIB şi prin această lege dăm posibilitatea ca instituţiile de cultură care închiriază spaţii pentru destinaţii în care să prezinte suveniruri, să ofere o cafea, un ceai sau să vândă publicaţii, 50% din sumele încasate să le rămână în bugetul propriu şi, în felul acesta, obţin venituri proprii”, a afirmat ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Ea a spus că, peste tot în lume, marile muzee îşi completează substanţial sursele de finanţare pentru activităţi culturale din veniturile obţinute. “În momentul de faţă, sursele de finanţare de la instituţiile de cultură care închiriază spaţii se duc sută la sută la bugetul de stat. Prin această lege, 50% din încasările pe care le obţin vor rămâne venituri proprii şi, în felul acesta, nu vor mai trăi doar din vânzarea biletelor sau abonamentelor. Din estimările noastre, vor rămâne în bugetele instituţiilor de cultură din România aproximativ 3 milioane lei şi, în felul acesta, le vom fi de un adevărat folos”, a adăugat Turcan