George Marin

Turneul final al Diviziei A feminine – practic liga secundă a handbalului – a desemnat drept promovate în Liga Florilor echipele din Slatina și din Iași, ambele fiind numite CSM, clasate pe primele două locuri în ordinea enunțată.
Participantă pentru a treia oară consecutiv la turneul final al acestei Divizii, Activ Prahova Ploiești a reeditat performanța de anul trecut, ocupând locul al patrulea, în urma celor două echipe promovate și a CSM Deva, care a obținut astfel clasarea pe locul al treilea. Locul ocupat de echipa prahoveană oferă doar posibilitatea unei încercări suplimentare în tentativa de a obține dreptul de a juca pe prima scenă handbalistică feminină, drept care se numește participarea la un turneu de baraj, practic un turneu de promovare-retrogradare în care partenere de competiție vor fi echipa din Deva și echipele clasate pe locurile 11 și 12 din Liga Florilor. Turneul este programat a se desfășura între 24 și 26 mai, într-o localitate încă nedesemnată. Cum mai sunt încă două etape de jucat din Liga Florilor, încă nu sunt cunoscute nici cele două echipe care vor lupta alături de Activ și de CSM Deva.
În turneul desfășurat într-o vetustă sală de sport, „bufnițele” au reușit să treacă în primul meci de CSM Unirea Slobozia, după un meci foarte aprig, chiar încrâncenat (6 eliminări temporare recepționate de Activ și 10 de Slobozia), tehnicitatea fiind lăsată adesea deoparte în fața ideii de a câștiga partida și, implicit, dreptul de a juca în ziua următoare cu promovarea pe masă. Roxana Beșleagă a tras efectiv echipa după ea, fiind de departe jucătoarea meciului și factorul decisiv al victoriei ploieștene.
În a doua zi a turneului, în fața fetelor noastre a ieșit exact echipa gazdă, o situație similară cu cea de anul trecut, din turneul de la Brașov. De data aceasta, gazdele nu au fost în situația brașovenelor, echipa ieșeană dovedindu-se a fi la același nivel cu cea prahoveană, dar sub nivelul arătat de CSM Slatina, care a dominat clar competiția. După un început greoi, „bufnițele” și-au revenit, au echilibrat situația, dar au intrat în pauză cu un handicap de două goluri din cauza unui final mai slab de repriză, marcat și de două eliminări temporare în tabăra lor. Revenirea din partea secundă a dat naștere unor speranțe îndreptățite – în acele momente – că fetele noastre își pot apropia victoria. Dar, posibilitatea unei desprinderi la două goluri a fost irosită în trei rânduri. Aceste oportunități fiind ratate, scorul a balansat între egalitate și avantaj minim de o parte și de alta. Numai că ultimele 13 secunde au fost nefericite pentru „bufnițe”. Gazdele au reușit o intercepție la jumătatea terenului și au marcat golul care le-a adus promovarea.
În a treia zi și ultima a turneului, în meciurile pentru clasament, încă șocate după înfrângerea dramatică suferită, încheiată în lacrimi de supărare, „bufnițele” au cedat în fața unei echipe devene care nu a făcut prea multe eforturi în meciul anterior, diferența de valoare dintre aceasta și echipa din Slatina fiind vizibilă și din lună.
Rezultatele obținute de Activ:
Activ Prahova Ploiești – CSM Unirea Slobozia 24-22 (14-13);
Activ Prahova Ploiești – CSM Iași 2020 24-25 (10-12);
CSM Deva – Activ Prahova Ploiești 33-26 (15-8).

Lotul folosit de antrenorii Dragoș Dobrescu și Robert Comendant:
Emanuela Ivașcu 5 parade + 6 +0, Sara Abed-Kader 6 + 0 + 6 (1 de la „7 metri”), Ioana Paraschiv 2 (2) + 2 + 1 (1) – portari; Carmen Șelaru 0 +0 + 1, Larisa Capră 0 + 2 + 0, Bianca Berbece 5 + 3 + 5, Patricia Vizitiu 0 + 0 + 1 (1), Maria Ilie 0 + 0 + 2, Florina Popescu 1 + 1 + 5 (1 din „7 metri”), Anamaria Dumitrașcu 3 + 1 + 1, Andreea Taivan 0 + 5 + 1, Diana Fînaru 0 + 3 + 3, Roxana Beșleagă 12 (8) + 4 (1) + 0, Diana Andrița 1 + 2 + 3 (1), Gabriela Vrabie 2 + 3 + 1, Cătălina Sava 0 + 0 + 0, Ștefania Epureanu 0 + 0 + 2 – jucătoare de câmp.
Cifrele reprezintă realizările personale ale fiecărei componente a lotului, în ordinea disputării celor trei meciuri. O remarcă este de făcut: aceste realizări sunt cele notate la fața locului și am preferat să le facem publice în locul celor trecute în foile oficiale, abundente în greșeli, în special în prima zi a turneului. Spre exemplu, în foaia oficială a meciului contra Unirea Slobozia, Diana Fînaru este creditată cu un gol marcat, ori ea nu a intrat absolut deloc pe teren! La fel, Florina Popescu apare ca fiind prezentă pe teren timp de doar aproape două minute, dar ea a petrecut foarte mult timp pe teren, fiind o jucătoare de bază în apărare!