George Marin
Încă de la meciul trecut, de la Ploiești, aparatul cu Raze Pix lansase lista „de așteptare” în a cărei primă poziție figura ex-căpitanul Țicu. La Iași, i-ar fi venit rândul la radiografie. Apropo, Gyussy Balint nu a lămurit motivele pentru care Țicu a fost deposedat de căpitănia echipei, deși a fost clar și răspicat întrebat în conferință de presă. Chiar dacă unele motive de schimbare a căpitanului echipei au fost vizibile pe teren în etapele din urmă, corect ar fi fost ca aceste motive să fie la fel de clar expuse pentru suporteri, în loc de un alambicat răspuns tip „învârtit în jurul cozii” fără a spune nimic. În fine! Important este că aparatul cu Raze Pix l-a păstrat în continuare pe Țicu pe lista de așteptare în momentul în care l-a văzut pe Dumitriu prezent ca titular în linia de mijloc, în partea central-stângă, în formula 1-5-4-1 cu care Petrolul a început meciul de la Iași. Ne amintim că Dumitriu nu a mai ocupat poziție de titular în linia de mijloc tocmai din Miovenian, eră cu o scurtă prelungire în debutul perioadei petroliste din Liga 2. Desigur, aparatul cu Raze Pix îl are în baza de date mai vârtos ca apărător dreapta, cu deosebire după accidentarea lui Seniko Doua, la care se adaugă și câteva prezențe „la urgență” ca apărător stânga, pe perioada suspendării suferite de Țicu. Știți, povestea cu Iancu Sibianuʼ cel tânăr. Așa că, logic, aparatul cu Raze Pix a dorit să cerceteze dacă Dumitriu mai posedă ADN-ul cu cerințele postului de la originile vremurilor în care l-a cunoscut lumea.
În ora petrecută pe teren, Dumitriu a demonstrat că el nu a uitat ce trebuie să facă în poziția care i-a fost desemnată în meciul de la Iași, probând încă o dată seriozitatea pe care a manifestat-o întotdeauna pe teren. Numai că el a fost ocolit de balon o bună bucată din prima parte, timp în care a fost obligat să practice un joc tactic, fără minge, joc pe care l-a interpretat corect prin pozițiile ocupate pe teren, în destule rânduri acoperind anumite zone văduvite temporar de prezență petrolistă. La un moment dat, Dumitriu a încercat să intre mai mult în joc, în special la inițierea acțiunilor pornite de la poarta proprie, venind să sprijine construcția.
Dar, cum se retrăgea către poarta proprie în aceste situații, el era obligat să întoarcă balonul către linia defensivă. Chiar dacă Dumitriu se elibera rapid, mingea nu a mai avut traseu către el. Poate că și de aceea, alături de faptul că a „mirosit” oportunitatea în ciuda distanței un pic mai mari față de poarta adversă, Dumitriu a trimis singurul șut al său către buturile apărate de Lung junior (min. 33). Din păcate, deși avea o traiectorie plină de speranțe, șutul a fost deviat în corner. Am mai remarcat „diagonalele” lungi trimise către Hanca, urcat în ofensivă, în zona din dreapta (min. 10, 37), dar niciuna nu a fost continuată fructuos de cel care a ocupat poziția de apărător dreapta. La a doua situație, Hanca nici nu s-a mai luptat pentru balon, deși pasa a avut o precizie bună, făcându-ne să ne amintim că Dumitriu a jucat pe poziția de apărător dreapta cu mai mult succes decât în cea de mijlocaș. La fel cum și Hanca a avut mai mult succes în poziția care l-a consacrat în linia de mijloc decât în cea de apărător dreapta. Desigur, afirmația legată de succesul înregistrat de Hanca în respectiva poziție pe care a ocupat-o și la Iași este valabilă pentru perioada dinaintea play-out – ului, pentru că despre aceste ultime partide am vorbit și, chiar dacă mai vorbim, cu siguranță că vom vorbi degeaba. Plus că începem să ne întrebăm dacă nu cumva Rădoi a avut dreptate la vremea respectivă?!
Este evident că Dumitriu nu a avut nicio vină la golurile primite, pentru că el se afla deja de două minute pe banca de rezerve, înlocuit fiind cu Jyry, o înlocuire care a părut decisă de staful tehnic încă de la pauză, dar amânată pentru o rezonabilă perioadă de timp. Asta deși Dumitriu începuse partea secundă într-un ritm mult mai intens, căutând să pună în practică o implicare superioară în joc, căutând balonul, în ciuda faptului că Iașul stăpânea jocul din ce în ce mai vârtos.