V. Stoica
Degradarea unuia dintre simbolurile arhitecturale ale municipiului Ploiești – Palatul Culturii – este vizibilă, în special în zona rămasă neutilizată, după mutarea Curții de Apel în Palatul Justiției. Clădirea impresionantă din centrul Ploieștiului, aflată lângă Palatul Administrativ, mai are de așteptat până la finalizarea licitației deschise care are ca obiect încheierea unui contract de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări de reabilitare, restaurare, modernizare și consolidare.
Prima și a doua licitație au fost anulate, iar în prezent este în derulare o altă procedură de achiziție. Însă nici aceasta nu se va finaliza prea curând, având în vedere prelungirea perioadei de evaluare a ofertelor, anunțată de către organizatorul licitației – Consiliul Județean Prahova.
Termenul de evaluare a ofertelor a fost prelungit până la 25 iunie. ”În cazuri justificate, autoritatea contractantă poate prelungi perioada de evaluare cu un termen ce nu poate depăși 30 de zile lucrătoare. Astfel, având în vedere cele menționate, faptul că această perioadă de prelungire acoperă și timpul necesar soluționării eventualelor contestații, cât și pentru a face o analiză amănunțită și obiectivă a ofertelor depuse, astfel încât ofertantul căruia i se va atribui contractul să fie unul care deține capacitatea necesară de a-l duce la bun sfârșit, autoritatea contractantă consideră necesară prelungirea perioadei de evaluare, până la data de 25.06.2024”, se arată în anunțul publicat în SEAP de Consiliul Județean Prahova.
La sfârșitul lunii mai 2023, Consiliul Județean Prahova a lansat o primă procedură de achiziție pentru consolidarea și reabilitarea clădirii istorice din centrul Ploieștiului – lucrări care ar trebui să fie realizate cu fonduri din PNRR. La licitație s-au prezentat două asocieri de firme: ROMCONSTRUCT GROUP SRL (lider) – POLARH DESIGN – CONCAS și INSPETI BUILDING RESTAURATION (lider) – ARTEHNIS. De precizat că Artehnis Iași este și societatea care a întocmit documentația de avizare a lucrărilor de intervenții (atribuită anterior de Consiliul Județean Prahova, un contract de peste 1,5 milioane de lei), o firmă al cărei director general este Ciprian-Ilie Cozmanciuc, fratele parlamentarului PNL Mugur Cozmanciuc.
După deschiderea ofertelor celor doi participanți la licitație, pe 28 septembrie 2023, licitația a fost anulată. Ulterior, după refacerea caietului de sarcini, s-a lansat din nou licitația pentru consolidarea și restaurarea Palatului Culturii. De această dată, trei asocieri de firme și-au depus ofertele: KENT YAPI EUROPE (lider) – URBAN OFFICE, ROMCONSTRUCT GROUP SRL (lider), POLARH DESIGN, CONCAS și EURAS (lider) – K&K STUDIO DE PROIECTARE. Însă și această procedură a fost anulată, pe 28 decembrie, conform anunțului din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
La a treia procedură de achiziție, lansată la începutul acestui an, s-au înscris două asocieri de firme: Asocierea EURAS (lider), K&K STUDIO DE PROIECTARE, plus cinci subcontractanți, și Asocierea ROMCONSTRUCT GROUP SRL (lider), POLARH DESIGN, CONCAS, alături de doi subcontractanți, sunt cele două oferte depuse până la termenul-limită de 13 februarie 2024.
Deja evaluarea ofertelor se derulează de trei luni. Rămâne de văzut dacă, de această dată, va fi desemnat un câștigător al contractului a cărui valoare a fost estimată la 66,7 milioane de lei fără TVA.