Istoricul Tratat de la Washington din 1949, care a dat naştere NATO, a ajuns ieri la Bruxelles, înaintea ceremoniei care va avea loc mâine la sediul organizaţiei pentru a marca împlinirea a 75 de ani de la crearea alianţei nord-atlantice, informează EFE, preluată de Agerpres.”Tratatul original de la Washington a sosit astăzi (marţi – n.r.) la Bruxelles şi a fost transferat la sediul NATO de o escortă a poliţiei. (….) Este pentru prima dată când (tratatul – n.r.) părăseşte Statele Unite pentru a ajunge în Europa de când a fost semnat, la 4 aprilie 1949, de către cei 12 membri fondatori ai NATO”, a confirmat pentru EFE un purtător de cuvânt al alianţei.
Documentul, care conţine doar 14 articole şi este „unul dintre cele mai scurte tratate internaţionale existente”, va fi expus la sediul NATO ca parte a evenimentelor dedicate aniversării a 75 de ani de la crearea alianţei militare.
Manifestările vor include, de asemenea, „o ceremonie de depunere de coroane de flori, spectacole muzicale, discursuri ale înalţilor oficiali şi miniştri ai NATO şi o tăiere de tort” şi alte evenimente, cum ar fi „înălţarea drapelului NATO în Parcul Jubileului din Bruxelles şi îmbrăcarea statuii Manneken Pis într-o uniformă a NATO”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Tratatul, care în articolul său 5 consacră principiul apărării colective care rezumă angajamentul ferm al NATO că un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor, „rămâne un simbol important al relaţiei transatlantice de durată, reprezentând legătura puternică dintre Europa şi America de Nord”.
Odată cu încheierea, mâine, a unei reuniuni ministeriale a NATO, Tratatul de la Washington va fi transportat înapoi în SUA.