George Marin

Pugilistul ploieștean Fabian-Mihai Stroe a cucerit medalia de bronz la Campionatele Europene pentru Tineret, care au loc la Poreč, în Croația, confirmându-și valoarea demonstrată anul trecut, la Ploiești, prin cucerirea titlului de campion al Europei la juniori, la categoria 52 de kilograme.
În meciul de la categoria 54 de kilograme, care a decis calificarea sa în semifinala actualei competiții și, implicit, asigurarea medaliei de bronz, Stroe l-a întâlnit pe polonezul Oskar Grodzicki în fața căruia a făcut un meci excelent, atât tehnic, cât și tactic. Încă din prima rundă, Stroe a condus ostilitățile în fața polonezului, un „stângaci” la fel de tehnic ca și Stroe, prin seriile de câte trei și patru lovituri, toate finalizate precis la figura adversarului. Cu avantaj pe buletinele de punctaj, Stroe a dominat și a doua rundă folosind preponderent aceleași procedee, deși a mai scăzut din turație spre final, chiar încasând câteva lovituri din cauza unei defensive oarecum laxe în momentele în care a pornit acțiunile de atac. În a treia rundă, Stroe a lovit atât cât trebuia, gestionând corect avantajul de care a dispus. Victoria i-a fost acordată în unanimitate, Stroe luându-și revanșa asupra polonezului pentru meciul pierdut în chiar primul tur al Campionatelor Europene pentru Juniori din 2022, din Italia.
În partida semifinală, Stroe l-a întâlnit pe ucraineanul cu cea mai mare creștere în valoarea sportivă din ultimul an, Maksym Chekin. Ploieșteanul a aplicat aceeași tactică pe care a folosit-o în „sferturi”, preluând inițiativa și lansând, în principal, serii de câte trei lovituri, dar ucraineanul, deși părea că stă doar în expectativă, a aruncat destule riposte cu stânga la figură. Runda de debut a fost judecată în favoarea ucraineanului, dar părerea noastră este contrarie. Știindu-se în dezavantaj, Stroe a atacat frenetic și, în consecință, și-a lovit adversarul, dar a și încasat lovituri. Trei dintre cei cinci arbitri-judecători l-au văzut câștigător al rundei secunde tot pe ucrainean. Cu asemenea avantaj, lui Chekin i-a fost mai simplu să boxeze în ultima rundă, în timp ce eforturile lui Stroe nu au mai fost susținute de același ritm din start. Decizia a fost 3:2 în favoarea ucraineanului așa că a fost necesară intervenția automată a juriului de apel, conform regulamentului pentru competițiile de la categoria Elite (seniori) și Tineret. Cei doi judecători de la apel au decis tot în favoarea lui Chekin, așadar scorul consemnat la final a fost 5:2.
„Sunt cel mai fericit!. Această medalie este foarte importantă!” – ne-a declarat Titi Tudor „Prosop” după meciul din sferturile de finală. Dar și „Sunt negru de supărare!” – a spus același antrenor emerit după această decizie atât de strânsă defavorabilă elevului pe care îl pregătește la CSM Ploiești împreună cu Adrian Pîrlogea.
Chiar și în condițiile acestei înfrângeri, medalia de bronz obținută de Stroe este tot un succes, marcând o trecere fericită de la categoria Juniori la Tineret, în condițiile creșterii și categoriei de greutate.
Ciprian Mario Iofciu, celălalt boxer care a trecut prin sala unde se pregătesc boxerii de la CSM, a obținut, și el, medalia de bronz, după un meci pe care l-a câștigat clar în „sferturi”, și un altul pe care l-a pierdut la fel de clar în semifinală.
În gala finală, programată ieri după închiderea ediției ziarului nostru, în lupta pentru cucerirea medaliei de aur și a titlului de campion al Europei s-au aflat și trei sportivi români: Amalia Țugui (cat. 66 kg.), Amalia Niță (cat. 75 kg.) și Iosif Bandula (cat. 63,5 kg.).