Alimentația poate influența multe aspecte ale sănătății inimii, inclusiv tensiunea arterială, inflamația, nivelul de colesterol și trigliceridele. Așadar, includerea alimentelor sănătoase pentru inimă într-o dietă bogată în nutrienți și echilibrată poate ajuta la menținerea inimii într-o formă bună și la minimizarea riscului de boli cardiovasculare, potrivit Hotnews.ro.
O dietă sănătoasă pentru inimă pune accentul pe legume, fructe, cerealele integrale și leguminoase. Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă următoarele reguli alimentare pentru menținerea sănătății inimii:
* Consumarea unei varietăți mari de fructe și legume;
* Menținerea unei greutăți corporale sănătoase cu ajutorul unui echilibru optim între caloriile ingerate din alimente și caloriile arse prin exerciții fizice;
* Alegerea unor cereale integrale în locul celor rafinate;
* Utilizarea uleiurilor vegetale lichide – cum ar fi uleiul de măsline – în locul uleiurilor tropicale precum uleiul de palmier;
* Consumarea de proteine din surse sănătoase, cum ar fi cele de origine vegetală, fructele de mare sau carnea slabă;
* Reducerea consumului de zahăr și sare;
* Limitarea consumului de alcool;
* Alegerea alimentelor cât mai puțin procesate.
Printre altele, Asociația Americană a Inimii (AHA) subliniază că o creștere a consumului de legume cu frunze verzi este asociată cu beneficii semnificative pentru sănătatea cardiovasculară și cu un risc mai mic de boli cardiovasculare în comparație cu alte fructe și legume.
Conform unui studiu amplu, consumul regulat de fructe de pădure poate fi considerat o intervenție eficientă în tratamentul sindromului metabolic, contribuind la reducerea stresului oxidativ și a inflamației, în timp ce îmbunătățește funcția vasculară.