V. S.

O primărie din Prahova a reușit performanța de a încheia într-un singur minut patru contracte de consultanță cât valoarea unui apartament! Culmea, cu aceeași firmă, prin achiziție directă!
Este vorba despre comuna Valea Călugărească, a cărei primăriță, Ioana Liliana Neagu, a anunțat recent că a intrat în Partidul Național Liberal și că va candida la un nou mandat de edil al localității. Asta în ciuda faptului că, în urmă cu patru ani, a fost aleasă tocmai pentru că a avut statutul de independent!
Deși în organigrama Primăriei Valea Călugărească există un compartiment cu trei posturi de funcționari pentru achiziții, investiții și integrare europeană, în doar o lună, s-au încheiat cinci contracte de consultanță – dintre care patru într-o singură zi – pentru… achiziții, identificare surse de finanțare și asistență cu societatea MKOFFICEONE CONSULTING SRL București, care apărea în evidențele Ministerului Finanțelor, la finalul anului 2022, cu ZERO angajați!
Valoarea totală a celor cinci contracte se ridică la 30.600 de euro fără TVA, adică 153.000 de lei, cam cât costă un apartament cu două camere în Valea Călugărească.
Pe 27 februarie 2024, Primăria Valea Călugărească a încheiat cu MKOFFICEONE CONSULTING SRL, într-un singur minut (la ora 11:13), patru contracte. Primul – servicii de consultanță pentru identificarea sursei de finanțare nerambursabilă și depunerea Cererii de Finanțare pentru investiții în proiecte edilitare de apă/canal, valoare 46.000 de lei fără TVA; al doilea contract – pentru consultanță și asistență de specialitate în vederea depunerii cererilor de finanțare și monitorizare a acesteia/acestora, până la semnarea contractului de finanțare în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, valoare 34.000 de lei fără TVA; al treilea – pentru identificarea sursei de finanțare nerambursabilă și depunerea Cererii de Finanțare pentru investiții privind proiectul de amenajare intersecție pe DN prin bandă retragere, valoare 40.000 de lei, iar al patrulea contract încheiat în același minut – Servicii de consultanță achiziții publice pentru creșterea eficienței iluminatului public, în valoare 14.500 de lei.
Ulterior, pe 26 martie, aceeași firmă a mai beneficiat de un contract cu Primăria Valea Călugărească, tot pentru servicii de consultanță, de această dată pentru Scheme de finanțare pentru biblioteci – hub-uri de dezvoltare a componentelor digitale, cu o valoare de 18.500 de lei.
Vom reveni cu alte exemple de contracte încheiate de Primăria Valea Călugărească prin achiziție directă, pentru consultanță, studii de fezabilitate și alte servicii care înghit extrem de mulți bani publici.