Nicoleta Dumitrescu
Între multele țări în care au loc, anul acesta, alegeri, se regăsesc și Statele Unite ale Americii, iar o recentă întâmplare tocmai petrecută acolo ar putea fi valabilă și în România, având în vedere multitudinea tururilor de scrutin ce urmează să aibă loc și la noi: europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare. Despre ce este vorba?
Un bărbat din Texas și-a schimbat juridic numele în… ”Literalmente Oricine Altcineva”, special pentru a candida ca independent la alegerile prezidențiale din America, din luna noiembrie a.c., ca o formă de protest față de cei doi actuali candidați la Casa Albă, ai partidelor Democratic și Republican, Joe Biden și Donald Trump, pe care îi consideră drept cei mai nepopulari politicieni americani în momentul de față. Întrebat ce a stat în spatele motivației de a-și schimba juridic numele, special pentru a candida la prezidențiale, acesta a spus că nu este vorba propriu-zis de el, ca persoană, ci mai degrabă de ideea candidaturii oricărei alte persoane în afara celor doi cunoscuți candidați, întrucât, a mai precizat el, oamenii votează răul cel mai mic, nu pentru cineva sau ceva în care cred sau pe care îl susțin, acesta mai susținând că alegătorii ar trebui să aibă și opțiunea de a vota pentru cineva care li se aseamănă și care îi reprezintă.
Analizând cam care este situația acum în România, când este atât de mare bătălia pentru cine să fie candidat și din partea cui, cu siguranță, în orice oraș al țării, ”Literalmente Oricine Altcineva” ar fi benefic să se regăsească pe buletinele de vot, astfel încât alegătorii să aibă cât mai multe alternative atunci când vor ține în mână ștampila cu opțiunea ”Votat” ! Este adevărat că, după cum s-au organizat unele partide, alegătorilor deja li s-au prezentat și oameni noi, în speranța că, poate, cine știe, vor reuși ca aceștia să strângă și cele mai multe voturi. Dar, oare, figurile noi prezentate drept candidați la primărie sau la funcția de președinte de Consiliu Județean sunt chiar persoanele cărora alegătorii de-abia așteptau să le vadă numele trecut pe buletinul de vot? Greu de crezut, având în vedere faptul că, în cele mai multe dintre cazuri, așa cum s-a și văzut, noile personaje, apărute ca din senin, au fost nominalizate drept candidați ca urmare a negocierilor dintre liderii partidelor și nu neapărat că așa au vrut și alegătorii. Politica, însă, nu se face pe bază de sentimente, de empatie față de o categorie sau alta de persoane, mai ales a acelora care, oricât s-ar strădui să facă economii, tot ies lunar pe minus !Politica este una a intereselor, a celor extinse, dovadă fiind chiar sacrificarea, din varii motive, a propriilor primari, după primul an de mandat sau la final de mandat, ori a trocurilor făcute doar ca anumiți oameni să fie promovați pe funcții.
Ca și în alți ani electorali, însă, și acum, când vine vorba despre propuneri de candidați, se aplică aceleași principii, ale interesului de grup, mai mic sau extins, considerându-se că … ”și ei merită”, evident, funcții!
În aceste condiții, ”Literalmente Oricine Altcineva” decât cei pe care îi scot forțat în față partidele ar trebui să se regăsească pe buletinele de vot, fie doar și pentru simpla alternativă la vot pe care o pot avea alegătorii care, de cele mai multe ori, nu știu cu cine să voteze.