Nicoleta Dumitrescu
În condițiile în care politicienii, în mod special candidații ale căror nume se vor afla pe buletinele de vot de la alegerile locale din 9 iunie abia așteaptă să se dea drumul la promisiuni pentru campania electorală, după 10 mai a.c., când vor face apel la aceleași râuri de lapte și miere a căror menire este, după cum au susținut de atâtea și atâtea ori, să ridice nivelul de trai al poporului, un recent sondaj arată că românii sunt tot mai pesimiști cu privire la viitorul țării.
Concret, potrivit rezultatelor recentului sondaj, doar 30% dintre români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună, procentul fiind, este adevărat, în creștere față de acum 10 ani, implicit față de acum o lună, pentru mulți dintre ei cele mai importante surse de îngrijorare fiind posibilitatea izbucnirii unui război în care să fie implicată și România, creșterea prețurilor și problemele de sănătate. Deși chestionarea românilor în a-și da cu părerea dacă lucrurile se îndreaptă sau nu într-o direcție bună are legătură exact cu anul electoral 2024, politicienii dau senzația că trăiesc, în continuare, în lumea lor, cea paralelă cu realitatea. Altfel nu se explică faptul că, în continuare, liderii partidelor bat aceleași căi bătătorite ale mesajelor șablon, în speranța că în fața electoratului vor apărea imaculați și dornici de a răsturna munții de dragul românilor! Cel mai recent exemplu în acest sens a venit de la liderul liberalilor care, prezent în teritoriu pentru lansarea candidaților la alegeri într-unul dintre județe, le-a transmis celor prezenți ca să iasă să vorbească în mod direct cu oamenii, scopul fiind îndepărtarea tuturor îndoielilor față de ceea ce au făcut liberalii până acum. Mai mult decât atât, liberalii ar trebui să și pluseze cu recunoașterea a ceea ce nu au făcut, scopul fiind ”onestitatea și angajamentul, responsabilitatea pentru ceea ce înseamnă asumarea politică” (!?!).
Nu este pentru prima dată când liderii partidelor, mai ales cele care sunt la putere, își îndeamnă membrii, înainte de începerea campaniei electorale, să iasă din birouri și să lase acasă ținuta și pantofii de oraș pentru a merge în teritoriu, mai ales la sate. Pentru că acolo, la sat, unde se poate da noroc cu mâinile ale căror degete știu ce înseamnă țărâna de pe câmp și să se șteargă noroiul de pe cizmele de cauciuc cu care se merge pe ulițele de pământ atunci când plouă, e miza și mai mare. Se pot promite asfalt, conducte de alimentare cu apă, de canalizare și gaze până la poartă, iar ca promisiunile să capete o tentă și mai…generoasă, se repun pe tapet autostrăzile, investițiile – la modul general, fără să se uite, evident, și creșterea nivelului de trai!
Cu vreo zece găini, trei rațe și un porc în bătătură, cei cu buletin de mediul rural cărora politicienii le înșiră promisiuni mărețe știu însă că nu se poate trăi din vorbe și pe vorbe, în condițiile în care văd, inclusiv atunci când se duc la oraș, că totul se scumpește de la o zi la alta. Pe de altă parte, chiar dacă liderii de la putere se tot împăunează cu mărirea pensiilor, aceeași majorare este vizibilă pe la mai toate produsele de la raft, de aici și îngrijorarea românilor când sunt întrebați dacă în țară lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună, creșterea prețurilor fiind principala problemă din cauza căreia portofelul românului de rând nu reușește să țină ritmul alert al scumpirilor. Oricum, pesimismul românilor se cimentează tot din cauza politicienilor, care, deși dau asigurări că vor face tot ceea ce le va sta în putință ca lucrurile să se schimbe, realitatea demonstrează că sacrificiul revine tot acelora care strâng cureaua, dar și din dinți, iar motivele sunt, evident, destule!