Conceput pentru a-i apăra pe bebeluşi de cazurile grave de bronşiolită, tratamentul Beyfortus produs de Sanofi, asemănător unui vaccin şi testat masiv în această iarnă în mai multe ţări, inclusiv în Franţa, a dovedit că reuşeşte să evite un număr mare de spitalizări, iar două studii franceze au confirmat această constatare, informează AFP, preluată de Agerpres.
„Este foarte încurajator să vedem că, în condiţii reale, toate studiile au evoluat în aceeaşi direcţie: o eficacitate importantă în prevenirea spitalizărilor”, a declarat Isabelle Parent du Chatelet, directoarea departamentului de boli infecţioase din cadrul agenţiei Sante Publique France. Această boală afectează în fiecare iarnă un număr mare de bebeluşi, care se confruntă timp de mai multe zile cu probleme respiratorii. Deşi acestea nu sunt grave în general, ele pot duce totuşi la spitalizare. În majoritatea cazurilor, simptomele sunt provocate de virusul respirator sinciţial (VRS). Acesta este vizat de Niservimab, molecula activă din tratamentul Beyfortus. Obiectivul tratamentului coincide cu cel al unui vaccin, însă principiul său de acţiune este diferit. Nu mai este vorba despre a face organismul să dezvolte anticorpi proprii împotriva VRS, ci despre injectarea directă a acestor anticorpi.
Beyfortus face parte dintr-o serie recentă de tratamente, care aduc pentru prima dată promisiunea imunizării unui număr mare de persoane împotriva VRS: medicii mizează deja pe Abrysvo, de la Pfizer – un vaccin în sine. Autorităţile sanitare din mai multe ţări au decis să înceapă la toamnă campanii vaste de imunizare a bebeluşilor cu ajutorul Beyfortus, inclusiv în Franţa, care a administrat deja peste 200.000 de doze şi care a fost nevoită să raţionalizeze stocurile datorită cererii mari din partea părinţilor. Această alegere, susţinută pe scară largă de medicii pediatri, a făcut totuşi obiectul unor critici, anumiţi observatori considerând prematură decizia unor campanii de vaccinare care să se bazeze doar pe rezultatele studiilor clinice furnizate de Sanofi.