Potrivit unui studiu recent, publicat în revista Addiction și preluat de Hotnews, fumatul poate duce și la acumularea de grăsime în zona abdominală, în special în interiorul cavității abdominale. Cercetătorii raportează că atât fumătorii începători, cât și cei cronici depozitează mai multă grăsime pe burtă. Grăsimea viscerală este tipul de grăsime care se acumulează în jurul organelor interne din cavitatea abdominală, inclusiv în jurul intestinelor, ficatului și pancreasului. Este diferită de grăsimea subcutanată, care se găsește sub piele. Grăsimea viscerală este considerată mai periculoasă pentru sănătate decât cea subcutanată, deoarece poate afecta funcționarea organelor și este asociată cu un risc crescut de boli cronice, precum bolile de inimă, diabetul și anumite tipuri de cancer, potrivit Hotnews. „Am constatat că tipul de grăsime care se dezvoltă la fumători este grăsimea viscerală, în loc de grăsimea subcutanată. Asocierea fumatului cu grăsimea abdominală pare să nu depindă de alți factori cum ar fi statutul socio-economic, consumul de alcool sau ADHD,” a declarat dr. Germán Carrasquilla, autorul principal al studiului și profesor asistent la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.
Specialistul a subliniat că, din perspectiva sănătății publice, aceste descoperiri demonstrează importanța eforturilor ample de prevenire și reducere a fumatului, inclusiv pentru diminuarea riscului de a dezvolta boli cronice asociate grăsimii viscerale.
Cercetătoriiau observat că persoanele care fumează prezintă adesea o greutate corporală mai redusă în comparație cu cei care nu fumează, însă au și o cantitate mai mare de grăsime abdominală și viscerală.
Dr. Jonathan Klein, medic la Universitatea Stanford din California și cercetător în controlul tutunului, a declarat, pentru Medical News Today că acest studiu furnizează dovezi semnificative pentru înțelegerea impactului tutunului și nicotinei asupra grăsimii abdominale. „Cercetătorii au reușit să confirme, într-un fel, că influența fumatului și a nicotinei asupra căilor inflamatorii care conduc la acumularea de grăsime abdominală este reală, independent de factorii genetici sau de riscul familial. Există, desigur, factori genetici implicați, însă este evident că, în ciuda acestora, contribuția semnificativă o au fumatul și nicotina,” a precizat medicul.