Agenţia de evaluare financiară Fitch a înrăutăţit perspectiva atribuită ratingului suveran al Chinei la negativă, citând riscurile la adresa finanţelor publice, în contextul incertitudinilor cu care se confruntă economia ţării, transmit Xinhua şi Reuters, preluate de Agerpres. Ministerul chinez de Finanțe a reacționat rapid, calificând decizia drept „regretabilă”. „Rezultatele arată că sistemul de indicatori din metodologia Fitch de rating al creditelor suverane nu a reușit să reflecte în mod eficient și proactiv eforturile Beijingului de a promova creșterea economică”, a transmis ministerul într-un comunicat. Fitch se aşteaptă ca deficitul guvernamental general să crească la 7,1% din PIB în 2024, de la 5,8% din PIB în 2023, cel mai ridicat nivel din 2020, când restricţiile adoptate de Beijing pentru stoparea pandemiei au afectat puternic a doua economie mondială.
În timp ce a înrăutăţit perspectiva, ceea ce indică o posibilă revizuire în scădere a ratingului pe termen mediu, agenţia de evaluare financiară a menţinut ratingul pe termen lung al Chinei la „A plus”.
Fitch estimează o încetinire a avansului PIB-ului Chinei la 4,5% în 2024, de la 5,2% în 2023, spre deosebire de Fondul Monetar Internaţional care a revizuit în creştere prognoza privind economia chineză. „Revizuirea perspectivei ratingului suveran al Chinei reflectă sporirea riscurilor la adresa perspectivei finanţelor publice deoarece ţara se confruntă cu mai multe incertitudini privind perspectivele economice, pe fondul tranziţiei spre un model de creştere mai sustenabil”, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.