Banca Națională a României și Patronatul Proiectanților în Construcții din România au organizat, săptămâna trecută, conferința “Dezvoltarea – de la planificare la stabilitate și durabilitate”, eveniment care a reunit oficiali de rang înalt din guvern, parlament și autorități de reglementare, precum și reprezentanți ai Băncii Naționale a României și ai Federației Patronatelor în Construcții. Printre participanții la eveniment s-a aflat și deputatul social-democrat de Prahova Bogdan Toader, vicepreședinte al Comisiei pentru Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților.
”Banca Națională a României a găzduit, împreună cu Patronatul Proiectanților în Construcții din România, o întâlnire interesantă despre dezvoltare economică, de la stabilitate la durabilitate! Am participat la un dialog despre strategii, investiții, susținere financiară a sectorului construcțiilor, unul dintre cele mai importante în progresul unei societăți. Colaborarea dintre instituții – Guvern, Parlament, Banca Națională a României, reprezentanți ai mediului privat – generează politici publice prin care putem construi, împreună, o Românie cu o economie mai puternică!”, a transmis deputatul PSD Prahova Bogdan Toader, după întâlnirea de la Banca Națională.
În cadrul evenimentului, cuvântul de deschidere a fost susținut de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: „Domeniul construcţiilor, în ansamblul său, reprezintă acum în România o componentă majoră a creşterii economice. De aceea, situaţia din acest sector poate fi considerată un indicator important al stării economice generale a ţării. Deschidem astăzi o platformă de dialog cu reprezentanţii acestui sistem. Suntem interesaţi de elaborarea unor studii şi analize economice aprofundate despre evoluţiile din acest domeniu. Parteneriatul pe care l-am încheiat cu Patronatul Proiectanţilor în Construcţii poate fi integrat, de altfel, în programe deja consacrate ale BNR. (…) Încurajăm dezbaterile, schimbul de idei. Credem că prin dialog putem progresa. Avem un bun exemplu despre ce înseamnă clădirile solide, bine proiectate şi realizate, chiar aici. Ne aflăm în Palatele Băncii Naţionale, clădiri emblematice ale Bucureştiului şi României încă de la construirea lor, simboluri ale durabilităţii şi stabilităţii”.
Pe de altă parte, președintele Patronatului Proiectanților în Construcții, Alexandru Fulga, a evidențiat, prin parteneriatul cu BNR, importanța fundamentării de politici publice și a asigurării finanțării adecvate pentru investițiile în construcții. În acest sens, el a făcut referire la oportunitățile uriașe avute de România pentru absorbția de resurse semnificative care să impulsioneze dezvoltarea economică, evidențiind contribuția semnificativă a sectorului construcțiilor la succesul economic al României, care a avut o pondere de 8% în PIB-ul României în 2023 și care a susținut jumătate din creșterea pe întregul an. Alexandru Fulga a menționat importanța actualizării legislației pentru a ține pasul cu tehnologiile noi și pentru a clarifica rolurile fiecărui participant în activitatea de construcții. În plus, a evidențiat importanța investițiilor masive din sectorul privat și public, susținute de fondurile europene, pentru stimularea creșterii și asigurarea resurselor necesare pentru dezvoltare. Astfel, președintele PPC a îndemnat la colaborare între toți cei implicați în procesul de modernizare, arătând că societatea are nevoie de o viziune inteligentă și sustenabilă de dezvoltare pentru a valorifica la maxim oportunitățile cu scopul final de a aduce beneficii durabile societății.