George Marin

Sărăcuțe cifre a înregistrat aparatul cu Raze Pix în dreptul tânărului Denis Radu. Dar nu aceste cifre trebuie să constituie oglinda evoluției celui care a fost titular ca apărător dreapta în premieră în echipa Petrolului. Bănuim că titularizarea lui Radu s-a datorat și faptului că Musi, „under”-ul obișnuit al Petrolului, a jucat 25 de minute în deplasarea destul de dificilă a echipei naționale sub 21 de ani în Armenia. Altfel, Radu a arătat destule lucruri bune în precedentele sale apariții consumate în partea secundă a partidelor anterioare.
Prea puținele mingi jucate de Radu – scoatem din discuție aruncările de la margine executate, parte din fișa postului – nu trebuie judecate ca o absență din miezul luptei. Dimpotrivă! Radu a fost chiar foarte prezent în joc și a fost obligat să consume multă energie pentru poziționare întru blocarea atacurilor adverse. El a fost susținut defensiv de Ișfan atâta vreme cât ex-argeșeanul a fost prezent pe teren – aceasta însemnând văduvirea atacului de prezența unui om– și foarte rar de Hanca. La conferința de presă ulterioară partidei, tehnicianul petrolist Florin Stângă a explicat că nu Hanca – rețineți, poziționat ca mijlocaș de acoperire de parte dreapta! – trebuia să închidă zona în care a activat cuplul dinamovist Politic – Bordușanu, ci Papp trebuia să asigure dublajul. Colateral acestei radiografii ne întrebăm dacă, în accepțiunea tehnicianului, acoperirea zonei este aceeași cu dublajul. Dar, ce s-ar fi putut întâmpla cu spațiul care s-ar fi creat între Papp și Huja, spațiu „vânat” de dinamovistul Abdallah, dacă Papp ar fi apărut într-o poziție mai apropiată de tușa din dreapta? Cine l-ar fi acoperit pe Papp în condițiile în care Meijers se afla doar pe banca de rezerve, Stângă preferând apărarea în patru? Tot colateral radiografiei, apreciem alegerea unei linii defensive de patru jucători pentru a asigura mai mulți jucători în ofensivă. Din păcate, ofensiva petrolistă a rămas datoare – ca să nu spunem lipsă – în primul mitan.
Iată în ce vârtej al jocului a fost prins Denis Radu, un vârtej care l-a găsit uneori la mijloc, între Politic și Bordușanu, mai ales când Petrolul a pierdut posesia neașteptat (reprezentativ, min. 15). Poziționările sale au fost, cu câteva excepții, corecte, Radu reușind astfel să împiedice destule acțiuni adverse. Au fost, totuși, câteva neconcordanțe în schimbarea oamenilor luați în marcaj. Bun lucru, Radu a câștigat toate duelurile „la picior”, cele din prima parte avându-l de „client” pe Bordușanu. Și o constatare care poate părea că are ceva paranormal, în afară de cele două driblinguri pe care Politic – om cu tehnică – le-a reușit în fața lui Radu, în toate celelalte situații în care petrolistul nostru a avut un dinamovist în față, adversarul a întors mingea către terenul propriu cu pasă înapoi. Acestea au fost momente în care defensiva Petrolului a asigurat o bună densitate, mai ales, așa cum spuneam, prin Ișfan. Totuși, lipsit de intuiția jocului dată de experiență, Radu a fost prins într-o poziție nepotrivită, pândind intercepția unei pase în lateral în loc de una în profunzime la pătrunderea lui Milanov, cea care a deschis drumul golului dinamovist marcat de Moura în fața unei defensive anesteziate (min. 39).
Dacă ar fi să discutăm și despre eficiență în situații dificile, Radu a avut o intervenție de bun augur, o deposedare lângă tușă, la o acțiune rapidă a dinamoviștilor, acțiune la care Hanca a venit târziu în ajutor (min. 44). Nu este de uitat nici intercepția reușită acrobatic la un balon care căuta profunzimea spațiului petrolist (min. 5).
Aportul ofensiv al lui Radu, care a debutat cu un luft la marginea careului în loc de șut (min. 1), a fost limitat, este adevărat. Greu de știut dacă acesta a fost consemnul de la pregătirea meciului sau s-a interpus și o oarecare timiditate a apărătorului petrolist. Cert este că Radu a participat la faza de atac – la unele dintre extrem de puținele inițiate de petroliști în prima parte – livrând trei centrări (min. 20, 31, 45+1), a doua fiind bună, iar a treia blocată pentru o lovitură de la colț. Poate că și prima centrare ar fi ajuns în careul dinamovist dacă pasa primită de la Ișfan nu i-ar fi solicitat mișcări în plus (min. 20).
Mare parte din baloanele jucate de Radu după pauză – nouă curate, fără a socoti aruncările de la margine – s-au întâmplat între minutele 51 și 58, o perioadă densă, aproape de furie ofensivă pentru Petrolul. Însă, considerăm că prezența lui Musi intrat pe teren ca „under”, cât și superioara experiență acumulată de Dumitriu au fost decisive în înlocuirea lui Radu (min. 69) pentru a aduce un plus în ofensiva petrolistă care căuta egalarea.
În concluzie, Radu nu a jucat rău, dar nici nu a excelat. Totuși, considerăm că se poate conta pe el în cadrul unui ansamblu închegat până la acumularea necesarei experiențe și a curajului care să îi ofere și mijloacele de a rezolva singur acele faze, de apărare sau atac, care cer acest lucru.