Tinerii români nu au mai deloc încredere în partidele politice. O arată datele ultimului sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare si Strategie, la comanda organizației Tinerii Votează, potrivit tvrinfo.ro, care prezintă date preluate de la Q Magazine.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de 800 de tineri, cu vârste cuprinse intre 18 si 35 de ani, și oferă un instantaneu al sentimentelor și opiniilor lor.
Un procent uluitor de mare, de 95% dintre respondenți, afirmă că nu au încredere in partidele politice. Cifre asemănătoare apar și când vine vorba de încrederea acordată Guvernului și Parlamentului, 90% dintre tineri susținând că nu sunt convinși nici de Executiv, nici de Legislativ. Chiar si președintele țării, Klaus Iohannis, are o problemă la acest capitol: 88% dintre cei care au participat la sondaj se îndoiesc de el.
În ciuda lipsei de încredere, tinerii sunt totuși dispuși să își exprime opțiunile politice. Alianța pentru Unirea Românilor, partidul AUR, pare să fie favorită pentru alegerile parlamentare, cu un procent de 16%. Pe locul 2, la egalitate, se află USR si PNL, cu 14%, iar la diferența de 2 procente se clasează PSD.
Cei mai mulți dintre respondenți consideră că România se află pe o cale greșită. Posibil de aici alegerea mare pentru extrema dreaptă. Tinerii simt nevoia de o schimbare radicală, peste două treimi dintre respondenți fiind de părere că lucrurile nu merg in direcția bună în țara noastră, în timp ce doar o treime dintre ei sunt ceva mai optimiști.
Sondajul oferă și câteva motive pentru care tinerii sunt dezamăgiți de România. În topul îngrijorărilor SE regăsesc lipsa oportunităților de muncă, oferta educațională slabă, inflația și consumul crescut de droguri sau alcool.