V. S.

În noiembrie 2023, Consiliul Județean Prahova anunța începerea lucrărilor la șoseaua de centură a Comarnicului, o investiție despre care se spune că va ajuta la descărcarea traficului de pe DN1, în zona acestui oraș de pe Valea Prahovei.
Potrivit informațiilor făcute publice de Consiliul Județean Prahova, în prezent se efectuează lucrări de terasamente, consolidări și elemente de structură pentru poduri.
Centura ocolitoare a orașului Comarnic ar urma să aibă o lungime de 5,8 km, fiind proiectată pentru o viteză de 90 km/h. ”Proiectul include construcția a trei poduri noi și dublarea podului existent peste râul Prahova de pe DJ101R, contribuind astfel la fluidizarea traficului. De asemenea, se va realiza un pasaj superior peste râul Prahova și calea ferată Ploiești-Brașov, facilitând astfel traversarea sigură și rapidă a acestor obstacole naturale și infrastructurale.
La intersecțiile cu DN1, vor fi amenajate sensuri giratorii adecvate, proiectate să gestioneze eficient traficul provenit atât de pe noua centură, cât și din orașul Comarnic. Această abordare este menită să asigure o integrare armonioasă a noii artere de circulație cu infrastructura existentă”, susțin reprezentanții CJ Prahova.
Proiectul Centurii ocolitoare a orașului Comarnic este finanțat de Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în cadrul Programului Operațional de Transport 2021-2027.
Contractul pentru proiectare și execuție a centurii Comarnic a fost semnat pe 22 mai 2023 cu asocierea de firme Frasinul – Arthenis, la o valoare de 236 de milioane lei. Durata de realizare a centurii de la Comarnic este de 23 de luni, din care primele trei luni pentru proiectare și 20 de luni pentru execuție. Cu toate acestea, Consiliul Județean a anunțat că lucrarea ar putea fi gata până la finalul acestui an: ”Este prevăzut ca, până la sfârșitul anului, circulația pe această rută să fie posibilă”, spun reprezentanții autorității județene.
Rămâne de văzut dacă acest termen va fi și posibil.