N. Dumitrescu
Având în vedere faptul că, din data de 10.11.2023, a intrat în vigoare obligativitatea încheierii unei polițe de asigurare a locuinței, Serviciul Public Finanțe Locale (SPFL) Ploiești a recurs la notificarea ploieștenilor care figurează în evidențele PAID România- Pool-ul de asigurare Împotriva Dezastrelor România că nu dețin polițe de asigurare pentru imobilele pe care le au în proprietate. Așa cum am aflat de la Simona Dolniceanu- directorul SPFL Ploiești, fiscul ploieștean a transmis notificări la adresa de domiciliu în cazul a peste 54.000 de ploieșteni cu locuințe neasigurate, în contextul în care PAID facilitează accesul primăriilor la lista actualizată a proprietarilor care au încheiat contracte de asigurare, iar, în conformitate cu legislația în vigoare, compartimentele de specialitate ale primăriilor având obligația să transmită scrisori de înștiințare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat contracte de asigurare pentru locuințele pe care le dețin în proprietate, demers demarat la Ploiești de la sfârșitul lunii februarue.Conform unei situații valabile în toamna anului trecut, la Ploiești, din aproape 90.000 de locuințe, doar peste 36.000 aveau polițe de asigurare. ”Prin prezenta vă facem cunoscut că, în conformitate cu prevederile Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, aveți obligația încheierii contractului de asigurare împotriva dezastrelor naturale a clădirii cu destinația de locuință aflată în proprietatea dumnevoastră”, se precizează chiar la începutul notificărilor transmise către ploieșteni, prin intermediul cărora aceștia sunt informați și ce anume riscă dacă nu se conformează, respectiv amendă care poate ajunge și la 500 de lei, constatarea și aplicarea sancțiunilor urmând să se facă de către persoane împuternicite de către primar, valoarea amenzilor, în cotă de 100%, urmând să constituie venit la bugetul local. De adăugat și faptul că noile prevederi legate de această obligativitate au adus cu ele și o serie de modificări legislative astfel încât ”Pentru înregistrarea sau modificarea înregistrării unei locuinţe în cartea funciară, proprietarul acesteia este obligat să prezinte un contract de asigurare obligatorie a locuinţei”; ”Înregistrarea sau modificarea înregistrării locuinţei în cartea funciară este condiţionată de existenţa unui contract de asigurare obligatorie a locuinţei în vigoare la data solicitării.” Potrivit directorului SPFL Ploiești, transmiterea notificărilor a avut efectul așteptat de către autorități, în contextul în care, la doar câteva zile de la primirea documentelor, la o reverificare ulterioară, câteva sute de ploieșteni nu mai figurau în baza de date a celor care nu aveau polițe încheiate. Mai trebuie adăugat și faptul că, prin notificările amintite, fiscul local reamintește, printre altele, și faptul că 31 martie a.c. este data limită pentru plata primei tranșe la taxele și impozitele locale.
Așa cum reiese din notificările transmise ploieștenilor, fiecare persoană în parte este informată despre faptul că apare în baza de date a PAID că neavând încheiată o poliță de asigurare a locuinței deținută în proprietate. ”Din consultarea bazei de date, la data de 21.02.2024, pusă la dispoziția instituției noastre de PAID -Poolul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale – am constatat că nu aveți încheiată o astfel de poliță de asigurare. Pentru a evita să fiți sancționați contravențional pentru această nerespectare a prevederilor legale, vă îndrumăm să contactați o societate de asigurări pentru a încheia, pentru clădirea cu destinația de locuință aflată în proprietatea dvs., polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale. În cazul în care nu veți încheia o astfel de poliță, vă facem cunoscut faptul că, potrivit art. 29 din lege, constituie contravenții nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuințelor prevăzute la art. 3 alin. (1), (…), și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei. Totodată, vă aducem la cunoștință că prețul asigurării obligatorii de locuință este: pentru locuințele de tip A (construcții cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic) – 130 lei, iar despăgubirea maximă va fi de 100.000 lei. Pentru locuințele de tip B (construcții cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic) -50 lei și suma asigurată de 50.000 de lei. Mai multe informații privind obligativitatea asigurării locuințelor puteți afla prin consultarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor, modificată și completată prin Legea nr.115/2023”, se menționează în documentele transmise de fiscul ploieștean la peste 54.000 de ploieșteni.
În documentul prin care sunt notificați asupra obligației de a încheia o poliță de asigurare pentru locuință, ploieștenilor le-au mai fost reamintite o serie de detalii și în legătură cu achitarea taxelor și a impozitelor locale, respectiv: ”Plata impozitelor locale în municipiul Ploiești se realizează în două tranșe la termenele din 31 martie și 30 septembrie. Bonificația acordată de municipalitate este de 10%, nivel maxim prevăzut de lege și se acordă pentru plata integrală, cu anticipație, până la data de 31 martie a impozitelor datorate. Pentru neachitarea la termenul de scadență de către debitor a obligațiilor principale, se datorează majorări de întârziere de 1% calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv”.